Dočítám, žasnu, střídavě áchám a vrtím hlavou. A konečně vím, proč tamagoči bylo tamagoči!
Postřehy z Japonska
Já Garfie strašně fandím a obdivuju ji, já bych to taky nedala. Japonsko by nebyla země pro mě, nechtěla bych tam žít
Kora já taky ne, pro mě by ta kultura a mentalita nebyla.
Garfie Já nad tím přemýšlim, jestli by mi to vyhovovalo nebo ne. Se mi zdá, mi nejvíce vyhovuje mod, kdy mi někdo říká co mám dělat:-D. Ale možná jen v situacích, ve kterých chci já. Asi by mi vadila ta přelidněnost a samozřejmě počasí...ale nějaké Japonské maloměsto blízko té nadherné přírody ve spojení s tím užasným jídlem, jo to bych asi na pár let dala.
Garfie Já nad tím přemýšlim, jestli by mi to vyhovovalo nebo ne. Se mi zdá, mi nejvíce vyhovuje mod, kdy mi někdo říká co mám dělat:-D. Ale možná jen v situacích, ve kterých chci já.
to bude asi klicovy![]()
Karja Jenomže k takovému životu tady musíš mít zázemí-přátele a rodinu. Jinak jsi prostě osamělý poustevník daleko od lidí....Já tady žila na maloměstě a bez dětí to bylo fajn, prostě jsem si žila sama pro sebe, hodně cestovala, ale s dětma mi to přišel spíš očistec. Teď jsem ráda, za místo, kde jsme. Mimochodem, teda konkrétně to naše bydlení se fakt povedlo, je to doslova vesnice ve městě.
A jinak o tom furt přemýšlím, mně ta škola vlastně nepřijde nějak přehnaná, hlavně teda pro ty menší děti, ani dcera ještě nemá úplně rebelské sklony a to málo, co projevila, jí bez problémů prošlo. A jinak musím říct, že pro Japonce to jednoduché asi není, ale my jako gaidžin máme opravdu velkou omluvu pro cokoli co uděláme.
Torrah A co se týká jídla...hele, moje děti taky nejí ryby a žijí. :-) Já tady vypichuju asi to atypické a to co mám ráda já (dnes jsme na hlad zbouchli v autě čerstvé syrové krevety ze supermarketu), ale třeba nudle, rámen polévka nebo řízek se tu jí běžně. Dokonce tu mají i výborný bramborový salát! :-)
No a vrátím se k unifromám, právě jsme utratili za uniformy 15 a půl tisíce korun. Bez letní varianty, bez těláku a bez bot...![]()
Garfie Jsme na tom o něco hůř, já platila minulý týden za uniformy pro 2 děti 25000. Za základ, ještě budeme něco dokupovat ????
Sofi Fuj, je to pálka, co? Hned se cítím líp!
Vy jste v Anglii? Možná že kdybych přičetla to léto a tělák, tak se tam možná taky dostanu. Taky jsem kupovala jen to nezbytně nutné a povinné.
A jinak o tom furt přemýšlím, mně ta škola vlastně nepřijde nějak přehnaná, hlavně teda pro ty menší děti, ani dcera ještě nemá úplně rebelské sklony a to málo, co projevila, jí bez problémů prošlo. A jinak musím říct, že pro Japonce to jednoduché asi není, ale my jako gaidžin máme opravdu velkou omluvu pro cokoli co uděláme.
Já si tedy myslím, že ono to je dost také o tom, jak kdo co vnímá a co odhaluje pod významem jednotlivých slov, to je fakt asi klíčové. Mě připadá opravdu strašné (nemyslím to úplně osobně na vás, ale z vašich příspěvků to tak chápu, tak mě kdyžtak opravte), že za rebelství je třeba považováno trochu delší vlasy než se má mít, že je to výraznější projevení osobnosti než se sluší a podobně. Obávám se, že za rebelství je označováno už zdravé projevování osoby, hledání sama sebe a v konfrontaci s okolím si vyjasňování vlastních hodnotových pozic, což osobně považuju za zdravé, nutné, inteligentní a vlastně i nezbytné... mě z toho prostě vyplývá, že ta společnost si nepřeje vychovávat občany s vlastním kritickým pohledem na svět, nemyslím nějaké anarchisty, ale zdravou kritičnost používající vlastní inteligentní rozum. Ono by se totiž mohlo stát, že by někdo řekl, že císař je nahý...
Bez jakékoliv znalosti bych si tedy myslela, že pro Japonce to zas tak těžké být nemusí, když v tom vyrůstají, ale určitě i mezi nimi jsou tací, kteří jsou nastavení jinak a ti pak asi určitě trpí.
No a právě co píšete, že gaidžinům se hodně věcé omlouvá. To je myslím přesně to, v čem je ten problém a co mě osobně by asi tak dráždilo, že bych to nedala, že projev mé svobody a inteligentního/odpovědného/slušného/zdravého rozumu je třeba omlouvat. Že konvence jsou důležitější a hodnotnější než ten rozum.
Victoria Já myslím, že tam se mísí víc věcí. Tou "omlouvou" myslím spíš to, že respektují, že neznáme jejich kulturu a chováme se proto často z jejich pohledu jako barbaři. Například jsme hlasití, telefonujeme v metru, nevyzouváme se v domech, koupeme se špinaví, neumíme třídit odpadky a podobně. Myslím, že to u nás funguje stejně, až na to, že my cizí kultury příliš neomlouváme...
I s tím rebelstvím...to o čem tady mluvím jsou požadavky školy, která není japonská, ale je katolická, takže s Japonskem jako takovým to moc společného nemá, ale na druhé straně historky z některých japonských škol jsou opravdu hrozné, to bych tady mohla vyprávět, určitě už jsem i něco zmiňovala. Ale netýká se to všech, zase existují výjimky a já bych nerada paušalizovala.
Jinak Japonci mi naopak připadnou v tom běžném životě hodně tolerantní, nosí zajímavé modely, nikdo nikoho nepozoruje, když je "jiný", všimla si toho sama od sebe i moje tchýně, když tady kdysi za námi byla. Ale je opravdu hodně zvykem podřizovat se pracovní kultuře, takže pak hodně záleží, kde člověk pracuje. V tradiční firmě může být jakákoli rebelie opravdu problém. Oni jsou ale zase velmi upjatí v přemýšlení, na všechno musí mít postupy a hrozně obdivují naši vynalézavost, to že si v každé situaci víme rady. Japonci těžko řeší problémy, na které nemají postupy, i v soukromém i ve veřejném životě. Těžko říct, co je příčina a co důsledek, jestli společnost vychovává takové lidi, nebo je výchova důsledkem jejich přirozené povahy.
Poslední věta, je asi to, co vadí naší Japonce na Japonsku. Konvence jsou důležitější než rozum.
...je nesmírně zajímavé číst, co všechno tu píšeš.! A jsme za to všechny moc rády![]()
(no a u Tvého posledního příspěvku, ten první odstavec - asi jsem Japonka, protože to vnímám úplně, naprosto stejně/to, co oni považují za barbarství...
)
Garfie Moc díky za odpověď. Určitě hodně a zkratkovitě zobecňuji, což není dobře, ta skutečnost je rozhodně pestřejší. Souhlasím, my s cizími kulturami taky máme své "potíže":-) Každopádně piště dál, nerada bych vás odrazovala. Jen ty konvence versus svoboda jsou docela moje téma, řeším to i tady:-)
Karja Hlavně musí říkat to, co chci slyšet! A nebo tak, abych nepoznala, že mi to říká.
Můj muž to prokoukl už dávno. Ale asi mu to nestojí za námahu. ![]()
Victoria Já právě chtěla k těm konvencím napsat, že to je téma i u nás. :-) Ale pak jsem to smazala, aby to neznělo nějak útočně. Já s váma totiž obecně docela souhlasím, jen mě osobně to nijak neohrožuje a dokonce si myslím, že i Japonci si do velké míry mohou žít svůj svobodný život, jen toho třeba nejsou většinou schopni.
Garfie ten poslední odstavec, který píšeš velmi platí i pro Korejce, jak je známe doma. Muž pracovné, ja z toho bytu.
Garfie Ne, Anglie to není i když britská škola jo :-)
Ta částka je šílená, děcka navíc letos přechází na novou školu, kde ta uniforma je pěkná, ale nepraktická - např. béžová sukně/kalhoty, sako, které se nevypere ale musí do čistírny, košile na zakázku s logem... Takže ještě nás celkem vysoká částka čeká na dokoupení některých částí čeká.
V minulé škole měli základ uniformy univerzální z obchoďáku a k tomu školní svetry a kravaty co šly prát, tak to bylo na údržbu fajn.
Ale i tak jsem samozřejmě za uniformy ráda, děckám to sluší a nemusí se řešit co do školy na sebe.
Garfie No ale to je dobře, že je to téma i vás! Právě z hlediska té debaty, je to o to zajímavější:-) A určitě piště všechno, i když chápu, já jsem se také bála, aby to z mé strany neznělo konfrontačně, jakože jsme ve sporu, to bych opravdu moc nerada. Tak se domluvme tak, že když tady budu zase něco kriticky psát, že to nemyslím kriticky na vás:-) Je to pro mě mimořádně zajímavé téma, vy tu společnost vidíte hrozně zblízka, zároveň jste zápaďačka a je zajímavé sledovat a disktutovat ty hranice, co jako ještě je, co už je na hraně a co za hranou. Jsem si samozřejmě vědoma toho, že obsah konkrétních slov (rebelie, poslušnost, respekt) každý vnímá jinak:-) Díky za vaše reflexe.
Garfie bramborovy salat potvrzuju, ovsem jist ho k snidani hulkama byl pro me dost zazitek ![]()
Garfie mně teda taky hrozně moc zajímají právě takové ty "všednosti", to co běžný turista neuvidí nebo nestihne postřehnout. Mám to tak všude. Masový turismus ukáže to, co ta daná zem ukázat chce. Samozřejmě jsou tuláci, co těmi zeměmi prochází jinak, třeba pěšky nebo na kole, to už je něco jiného, ale i tak projdou a jedou dál. Žít tam rok, dva nebo pět je něco úplně jiného a já nemám nikoho známého ani z rodiny, kdo by venku žil, max snacha byla rok ve Švédsku na škole, ale ta to zas viděla spíš z pohledu studenta, což je taky něco jiného.
Takže jsem opravdu moc ráda, že píšeš a dáváš fotky, Japonsko je pro nás opravdu exotika a tyhle drobnosti bych nikdy nezjistila, i kdybych tam nakrásno jela na dovolenou. Třeba jak je tam těžké sehnat bydlení, atd.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje
Předvánoční Paříž „En plein coeur“