Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Victoria
1357 příspěvků moje polička 29. července 2022 14:07

Garfie notna Vejce sous vide se vaří ve skořápce, tedy jako celá. Klíčem k úspěchu je mít nádobu na vaření sous vide, tedy nádobu, která přesně drží nastavenou teplotu po nastavený čas, prostě ta teplota nesmí uhnout. Jde o teplotu té vodní lázně. Nejde to v ničem jiném uvařit, protože prostě tohle termoska nebo obyčejný hrnec nedokáže, ta teplota kolísá. Program sous vide mají také některé vyspělejší konvektomaty nebo parní trouby. To japonské vejce tedy musí nořit do místa, o kterém vědí, že má konstantní teplotu. 

Offline Victoria
1357 příspěvků moje polička 29. července 2022 14:12

Garfie JInak tedy jak sem chodím nepravidelně, tak občas něco dočítám zpětně a je mi hloupý reagovat, když se debata posunula. Ale musím napsat, jak byl ten japonský dům, kde jste byli na výletě, krásný. Jak určitě ta estetika musí ovlivňovat náladu. V takovémto domě snad ani nemůže být člověk hysterický nebo nervózní:-) Jak to vnímali děti? Jenom tedy ta krabička s papírovými ubrousky na stole, to strašně ruší! Úplně mi cukala ruka, jak bych ji chtěla dát pryč:-)

Offline viktorka_od splavu
48807 příspěvků moje polička 29. července 2022 14:12

Victoria nebo zavreli do toho americkyho ghetta a mely bychom zakazano z nej vystrcit nos

Offline notna
9011 příspěvků moje polička 29. července 2022 14:13

Victoria Pak by ta chuť měla být stejná. Pokud tam nehrají roli nějaké minerály z vody apod. Teď jen někoho, kdo ochutnal vejce onsen i sous vide, abych nám to tady porovnal.

Ten princip sous vide znám, my ho hodně používáme na přípravu steaků před grilováním. Ale to vejce jsem nevěděla, zda se vaří ve skořápce. Ochutnala jsem ho jen jednou v restauraci. 

Offline Victoria
1357 příspěvků moje polička 29. července 2022 14:18

viktorka_od splavu No, vyloučit nelze nikdy nic Ale já bych to fakt nedala, měla bych opravdu velký problém, mě je zle, jen to čtu. A děti bych tomu napospas nenechala. 

Offline Karoleena
2948 příspěvků moje polička 29. července 2022 14:35

notna No mně to přijde analogický k těm tzv "vejcím 63" co člověk občas vidí někde na lístku třeba k fancy koprovce a tak, to se vejce taky dělá cca hodinu ve vodní lázni ve skořápce při stálé teplotě právě těch 63 stupňů. Kdysi dávno o tom psal i Cuketka, včetně nějakých domácích pokusů, ale do toho bych teda nešla, sous vide hrnec mi pro tyto potřeby zní značně pohodlněji. :) Akorát já se furt nějak nemůžu přenést přes ten rosolovatej bílek...

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 29. července 2022 14:51

Garfie Ten zábavný park je úžasný a dcera má pravdu, tady je to neproveditelný. Občas mám funkci na dětském dnu, kde děti třeba za chůzi na chůdách dostanou razítko a za všechna razítka potom odměnu. Matky helikoptéry to dost kazí a dětičkám pomáhají a švindlují.

Offline notna
9011 příspěvků moje polička 29. července 2022 14:52

Karoleena Já se na to vejce sous vide těšila, protože mám moc ráda zastřené/ztracené vejce, ale vůbec mě to neoslovilo.

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 29. července 2022 14:53

Garfie ja tu chodim len v tichosti zasnut! To je fakt iny svet :) Super zazitky, pis prosim dalej. 

Offline Mirka
4003 příspěvků moje polička 29. července 2022 14:53

Karoleena ten článek tu včera někdo zmiňoval, tam jsem se inspirovala. Právě ten bílek byl překvapivě výborný. Ano, termoska není ideální, ale nic lepšího nemám a chtěla jsem to zkusit. Myslím, že to předehřátí by zamezilo příliš rychlému ochlazení a kromě toho jsem termosku zabalila do flísové deky. A pak mě napadla ta vajíčka na snídani. Možná by to nebylo úplně onsen vejce, ale dobrá by byla.

Offline Kokoska
33985 příspěvků moje polička 29. července 2022 14:55

Kan třeba proto jsou v tom japonském projektu rodiče skoro ze hry? Ale ona japonská disciplína je trochu jiná než česká.

Offline Karoleena
2948 příspěvků moje polička 29. července 2022 15:00

Mirka Já to naopak dost cením, tohleto objevování průkopnických metod!! Páč sama na to nemám nervy, ale jestli to ještě budeš zkoušet vylepšovat, tak podej zprávu, páč pomalu vařený vejce z termosky by byl dobrej vynález. :) 

Offline Mirka
4003 příspěvků moje polička 29. července 2022 15:03

Karoleena ten není můj, ten nápad, ten je právě od Cuketky, buď z článku, nebo z diskuse, to nevím.

Offline Garfie
27869 příspěvků moje polička 29. července 2022 15:38

Victoria Děkuju! Ten dům byl opravdu parádní, myslím, že se tam člověk úplně vnitřně uklidní...u dětí mi to teda nepřišlo, ty se chovaly normálně. :-) Ale extrémně dlouho spaly...Kapesníčky mi vadí taky, ale vlastně jen na fotce, v reálu tyhle drobnosti způssobují, že dům působí živě a ne jako muzeum. I Japonci rádi rozbíjí dokonalost (i když asi sofistikovaněji než kapesníčky :-)

Kokoska Taky myslím, že ta absence rodičů je na tohle dobrá. A pochopitelně japonská nátura je fakt jinde, je to vidět už od dětí. 

notna Tak možná to vejce nakonec bylo to správné onsen. :-) Nějaké příměsi z vody určitě v chuti hrají roli, ale nejsem si jistá, jestli vždy pozitivní!

Offline monr
74 příspěvků moje polička 29. července 2022 18:31

Garfie vďaka za povzbudenie v učení sa. Ja si myslím, že tým, že tam budete relatívne dlho, tak sa to na teba nalepí a obnoví sa ti to, čo už vieš. A možností budeš mať dosť, keď vidím, čo všetko absolvuješ s deťmi.

tie detské strediská, padla mi sánka, u nás je to presne ako hovorí tvoja dcéra nepredstaviteľné, ľudia by všetko okomentovali, snažili sa to niektoré matky obísť, a pod. V Japonsku je úplne iná mentalita, a presne to na tých tvojich zážitkoch vidno.

Ešte k tomu bývaniu, musí to byť zaujímavé s tým rolovaním "postelí", a posúvanie stien, ako dočasné bývanie si to viem predstaviť, ale neviem či by som to dlhodobo chcela absolvovať a stále odpratávať a meniť dispozíciu celého bytu či domu.

Toto je tak skvelá téma, a som fakt za to nesmierne vďačná, že nám tu všetko píšeš

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 29. července 2022 20:49

Garfie ten dětský park musel být hodně zajímavý. Tvoje děti to bavilo?

Offline brrr
12074 příspěvků moje polička 29. července 2022 21:10

Garfie Já pořád přemýšlím, jestli by mě jako dítě ten dětský park bavil. Asi ne, ale možná se nedokážu hen vžít do toho dětského světa.

Mimochodem, miminka na fotce přebaluje i malý Garfie?

Jo a normálně jsem trefila toho vašeho Maura. Rolovala jsem si tak v tom eshopu a říkala si, která škola je asi vaše, no a to jméno se mi líbilo nejvíc.

Offline Garfie
27869 příspěvků moje polička 29. července 2022 23:51

Evaeva No bavilo, napřed jsem měla strach o tu starší, bude jí už za chvíli 14, protože ty děti mi tam přišly většinou strašně malé, hlavně předškoláci (ale to je možná trochu matoucí, protože ony jsou obecně menší a působí tak mladší). Ale bavilo je to moc, mladší tam chce jít určitě ještě někdy (hlavně utratit peníze, protože to nestihl, haha) a starší by asi šla taky.

brrr Já myslím že bavilo, aspoň v nějakém věku určitě. Přece to hraní na dospělé je významnou součástí dětských her a tady to máš úplně naostro, připadáš si důležitě. Jo a na fotce je malej Garfie :-) Chtěli jsme jít na operační sál, na oční nebo na urgent, ale bohužel to už všechno bylo vybrané, tak na nás zbyly jen sestřičky. Byl tam jediný kluk a Japonka z toho byla nervozní a pořád se mě ptala, jestli mu to neva, ale já si říkám, jen ať se učí. A úplně mě dojímalo, jak se k tomu miminku choval něžně, třeba ho normálně jako jediný z té party pořád držel za hlavičku! Museli ho zvednout a položit do postýlky, utěšit, přebalit, vykoupat...dobrý to bylo! 

Jen ten systém objednávání na jednotlivé atrakce byl strašný a pro mě úplně nepochopitelný, ale nakonec jsem si řekla, že je to prostě příprava na japonskou byrokracii se vším všudy, takže je to snad záměrně!

Offline Sofi
příspěvků moje polička 30. července 2022 03:10

Já jenom k tomu dětskému parku dodám, že stejný je třeba v Anglii, kdyby tam chtěl s dětmi někdo zavítat. Je to přeci jenom o kousek blíž než Japonsko :-)

Offline Garfie
27869 příspěvků moje polička 30. července 2022 16:01

Sofi Jee, fakt, uz to ctu, je to nejaka franchisa! Dokonce snad mexicka? Jsem zklamana.  A kdyz jsem to zkousela hledat, tak mi google nabidl jenom Asii!