Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Garfie
27867 příspěvků moje polička 29. července 2022 09:56

Mirka  80 už je podle zkušeností Japonců v zahraničí moc. Je to boj na dlouhou trať, tak doufám, že jednou ráno to klapne! 

Offline Mirka
4003 příspěvků moje polička 29. července 2022 10:00

Garfie  třeba to vyřeší to předehřátí. Bude to asi dlouhá a chutná cesta.

Offline Garfie
27867 příspěvků moje polička 29. července 2022 10:22

Mirka  Já teda myslím, že problém té termosky je, že jí postupně klesá teplota? Kouzlo onsen tamago spočívá v konstantní teplotě. 

Offline Kokoska
33984 příspěvků moje polička 29. července 2022 10:39

Garfie dobrý. A ještě abyste měli pro každé dítě několik triček a asi i rezervní spodek, to teda není úplně levný špás. Nevím, jestli jsi psala, kde se to kupuje, jestli na to je spciální obchod a bílé polo tričko odjinud je fuj?

V principu se mi školní uniformy líbí, aspoň se ráno neřeší, co na sebe. Někde argumentovali rovností v oblékání, že se děti nevytahujou a nekastujou značkovým oblečením, ale tak setkávají se asi i v civilu mimo školu, to mi jako 100% důvod nepřijde.

Offline Garfie
27867 příspěvků moje polička 29. července 2022 10:52

Kokoska Bílé tričko musí mít logo, takže ze školního obchodu. Jinak škola prodává ještě uniformu do těláku, jinak všechno mohlo být volně odkudkoli. Teď nově se všechno kupuje v jednom obchodě, který se specializuje na uniformy a má uniformy všech možných škol. Podle sebe kupuješ jen boty (ale máš určené typy). Je to docela drahá sranda, ale zase fakt je, že skoro nepotřebuješ jiné oblečení. A na začátku a konci školního roku bývají školní bazary, kde můžeš prodat/koupit. To ale teď u té nové varianty odpadá...

Kdyby tě to zajímalo, tak tady  je jeden z obchodů, co prodává školní uniformy pro mezinárodní školy v JP. 

Offline Kokoska
33984 příspěvků moje polička 29. července 2022 10:57

Garfie jejda! Vy jste která?

Offline Garfie
27867 příspěvků moje polička 29. července 2022 11:22

Kokoska Saint Maur, ty nové letní tam ani nejsou. 

Offline MaeGandal
1628 příspěvků moje polička 29. července 2022 11:41

Kokoska kolegyně Angličanka říkala, že ani na rovnost v oblékání to nepomáhá, pokud je řečeno šedé kalhoty a nemusí být jedny speciální. Prostě někdo má značkové a někdo z Aldi. Říkala, co si vyslechla kvůli svým levným nebo po starší sestře poděděných věcí. 

Offline Garfie
27867 příspěvků moje polička 29. července 2022 13:00

MaeGandal Tady myslím tu rovnost podporují i rodiče, hodně se tady dbá na prostředí a zázemí. Třeba v pokynech k rozvrhu je u obědové pauzy napsáno, že pokud někdo ze třídy obědvá často sám a v ústraní, měli by ho ostatní pozvat mezi sebe nebo si ho jina všímat.

Hned vedle je totiž další mezinárodní škola, obě jsou skvěle hodnocené, ale každá má právě trochu jinou pověst, co se týká přístupu. Ta naše je údajně víc rodinná a přátelská, ta druhá (bez uniforem) je hodně preferovaná Japonci a je o ní známé, že absolventi míří na velké a známé univerzity jako je Cambridge, Oxford a podobně. 

Offline notna
9011 příspěvků moje polička 29. července 2022 13:01

Mirka Garfie To vejce onsen není něco jako vejce vařené metodou sous vide? To se taky vaří při nízké teplotě po určitou dobu. Jednou jsem si to v restauraci dala a neoslovilo mě to.

Offline Garfie
27867 příspěvků moje polička 29. července 2022 13:27

No a než to zapomenu, speciálně pro viktorka_od splavu, Kidzania. Úplně naprosto fascinující dětský zábavní park, naprosto a typicky japonský. Japonci ho neuvěřitelně milují, šli jsme s naší malou spřátelenou Japonkou, která tam chodí pokaždé, když je tu na prázdninách. Museli jsme do fronty už o půl osmé, i když se otevírá v devět!! Přišli jsme a před námi bylo cca 100 lidí. Vedle už stálo pár lidí ve frontě na odpolední vstup od tří....

Celé to vypadá jako malé městečko a děti si tady můžou vyzkoušet jednotlivá zaměstnání, jakoby taková přípravka na dospělý život. Je tady banka, kam přijdete, založíte si účet, uložíte na něj prvních 50 kidzapeněz, který každý dostane se vstupným a dostanete na oplátku platební kartu. Jsou tu bankomaty, kde si můžete vybrat hotovost. Každý "dům" provozuje nějaká velká japonská firma, je tu Nintendo, Japonské aerolinky, taky nemocnice, hasiči, veterina, výroba cukrovinek, rádio, noviny, prostě co si vzpomenete. Jo a taky obchoďák, kde můžete utrácet vydělané peníze. Můžete si udělat "řidičák" a řídit autobus. 

Děti se vždy musí přihlásit na nějaké vybrané zaměstnání, rezervovat si tam místo předem, tam mají různě dlouhou přípravku a potom nějaký výstup-třeba představení pro rodiče. Nebo v letadle jsme my rodiče dostali boarding pas a podnikli jsme fejkový let, kde děti představovaly letištní personál. Za odvedenou práci dostanou peníze, které pak mohou utratit nebo uložit. U každého "domu" je napsáno, kolik najednou zaměstná dětí a od kolika let, většina už byla klidně od 3 let. Všechno perfektní do všech podrobností, jakože třeba ve výrobně cukrovinek si dcera musela sundat naušnice. Hasiči stříkali opravdu vodu z hadic....Dostanou uniformu, projdou školením...všechno naprosto organizované. 

Jednou za hodinu začne všechen dospělý personál zpívat a tančit nějakou povzbuzující sestavu...no prostě bizár!! 

Ptala jsem se dcery, jestli myslí, že by se něco takového ujalo u nás a byl by o to zájem. Ona říkala, že zájem možná jo, ale rozhodně by to nefungovalo, protože by to nikdo nedokázal takto zorganizovat a nikdo by neposlouchal, co jim "nadřízení" říkají a všichni by pořád nějak remcali a na něco se ptali...tady všechno šlapalo jak švýcarský hodinky, bylo to úplně děsivé! 

Takže děti si vyzkoušely letadlo, jediné kde se mluví anglicky, protože letiště, že jo...potom dělaly sestřičky v nemocnici, kouzelníky ve varieté, vyrábělly cukrovinky, nějaké performance na radniční věži a už nevím co dál. :-) Všechno si musí děti zařídit samy, rodiče personál odežene i z fronty, děti si ji musí samy vystát. V podstatě jsou tam zóny pro rodiče, kde to můžete celé strávit a popíjet kafe. 

Offline Garfie
27867 příspěvků moje polička 29. července 2022 13:30

notna Asi by mohlo, ale není to spíš něco jako zastřené vejce? Onsen tamago se vaří ve skořápce...

Offline notna
9011 příspěvků moje polička 29. července 2022 13:35

Garfie Asi máš pravdu, měla jsem to položené na sendviči. Vůbec nevím, jak se to sous vide vaří. Jsem myslela, že ve skořápce. Ale fakt nevím.

Offline moora
8619 příspěvků moje polička 29. července 2022 13:38

Garfie no to vypada uplne uzasne. A to klaneni na poslednim obrazku jako :))

Offline Garfie
27867 příspěvků moje polička 29. července 2022 13:39

notna Já vím taky prd, těžko říct. Musíš přijet a ochutnat. :-)

Offline viktorka_od splavu
48807 příspěvků moje polička 29. července 2022 13:41

Garfie

jako ta posledni veta je dost povzbudiva! ale jinak teda cumim. a dekuju:-)

Offline notna
9011 příspěvků moje polička 29. července 2022 13:42

Garfie OK :-))

Offline 711990
18258 příspěvků moje polička 29. července 2022 13:52

Garfie to je bozi!!!!

Offline Victoria
1357 příspěvků moje polička 29. července 2022 14:03

Garfie pekny vylet do minulosti tjo, jste fakt statecni, pres ty vsechny krasy a uzasny jidla bych se pres toto proste neprenesla, asi by me vyhostili

​Mě taky! Hned:-)

Offline Victoria
1357 příspěvků moje polička 29. července 2022 14:03

Garfie Všechno je moc zajímavé! Zprostředkováváte nám Japonsko ze všech možných pohledů, je to moc fajn:-)