Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Garfie
27867 příspěvků moje polička 29. května 2024 03:59

Včera jsme byli na návštěvě u sensei z čajového obřadu. Byl to super zážitek, starý japonský dům, s vlastní čajovnou, dokonce i s vchodem ze zahrady. Sensei nás seznámila s manželem (sestra byla taky doma, ale nevystrčila nos ), 2x nám udělala čaj....a koupila nám krásné obento k obědu. Den jako malovaný, venku lilo jako z konve (míjí nás tajfun), ale atmosféra jako 100 zpátky...

Oficiální vchod do "čajovny"

Sekretář s umyvadlem na uskladnění pomůcek

Výzdoba v alkovně

A pravé ohniště (na lekce vozí sensei elektrické)

Offline Garfie
27867 příspěvků moje polička 29. května 2024 04:01

Jeden z hrnků, které nám předložila

Lakovaná krabička na santalové dřevo (odpuzuje komáry)

wagashi k čaji

A obento k obědu

Offline Adina
215 příspěvků moje polička 29. května 2024 14:33

Garfie úžasné, díky za fota

Offline notna
9011 příspěvků moje polička 29. května 2024 14:59

Garfie Všechny ty tvoje zprávy a fotky jsou tak úžasné! Jsi skvělá, že se s náma dělíš! 

Offline milacka
5881 příspěvků moje polička 29. května 2024 15:32

Garfie raz by som to chcela zažiť

Offline Kokoska
33984 příspěvků moje polička 29. května 2024 17:21

Garfie sensei vypada moc mila, musel to byt zazitek,

Offline Kokoska
33984 příspěvků moje polička 29. května 2024 17:24

Lenka22 Garfie teda jak ty kytky smika, to je brutalni!

Offline 999
19400 příspěvků moje polička 29. května 2024 18:06

Garfie To muselo být krásný :-).

Offline Lenka22
2519 příspěvků moje polička 29. května 2024 19:53

Kokoska je, ale asi funkční. Já to někdy zkusím takhle použít.

Offline Karja
43572 příspěvků moje polička 29. května 2024 22:09

GarfiePočkej, chceš mi říct, že to má doma nějakou místnost speciální na čaj se vchodem metr na metr (no možná ani to ne?). To tak jako byva, to je tradiční? Nebo tam má i nějaké vnitřní dveře?

Online DruI
5348 příspěvků moje polička 29. května 2024 22:17

Karja Speciální čajový pavilonek v samostatné čajové zahradě předpokládám, ať je to správně tradičně japonské ;o) A teda ten vchod ze zahrady mi z fotky velikostně připadá tak šedesát na šedesát.

Offline Garfie
27867 příspěvků moje polička 29. května 2024 23:52

Díky všem, bylo to super, sensei je . My jsme malá skupinka, jen 4, sensei je stará a bezdětná, mám takový pocit, že si nás dost oblíbila. 

Karja DruI Jinak ten čajový salonek je velikosti cca 4,5 tatami, navazuje na obyvák chodbičkou, ve které je ta přípravná skříň. A zároveň se do něj dá přijít ze zahrady tím malým otvorem. Před tím se obřadně omyjete v kamenné fontánce. Tu jsem vám vyfotila taky, ale zahrada je tak zarostlá, že skoro nebyla vidět. Bude to tak těch cca 60x60, malý otvor je pro to, aby vyvolal pokoru a zároveň vlastně vstupujete tak, že si sednete, necháte venku boty a otočíte se dovnitř, není to nějak nepohodlné. 

Offline Garfie
27867 příspěvků moje polička 31. května 2024 00:02

Včera jsem byla v mém oblíbeném obchodě s čajovými potřebami (chodím tam jako do muzea jen se kochat ) a měli tam krásný výběr těch krabiček na vonné tyčinky...

Online DruI
5348 příspěvků moje polička 31. května 2024 00:05

Garfie No to bych se taky chodila kochat! Moc pěkné :o)

Offline Kokoska
33984 příspěvků moje polička 01. června 2024 07:25

Garfie no ty jsou! Z keramiky a porcelanu bych v Japonsku asi nevedela, co driv. 

Offline Garfie
27867 příspěvků moje polička 06. června 2024 01:10

Tak první dojmy a zážitky z divadla...byly to teda nervy až do konce, protože jen postavit scénu (byla dost složitá) nám vzalo mraky času, pochopitelně všechny Číňanky byly zavřené v šatně a převlékaly se nebo se učily texty, takže makali jen chlapi a já s Rumunkou. V plánu byla generálka a pak hodina na odpočinek, převlečení, jídlo...no takže bůhvíproč nám generálka vzala strašně času, skončili jsme doslova deset minut před začátkem představení, takže strašný stres. Pochopitelně tam bylo několik totální lapsů, včetně toho, že hlavní hrdinka nepřišla na scénu, kdy měla, já v zákulisí to zaregistrovala ve chvíli, kdy Rumunka na podiu pronesla "Of course, I will, but where is Selina?" a co říkala potom netuším, protože jsem obíhala celé podium a mazala do šatny, kde milá Číňanka seděla obklopená třemi cizími ženskými a nechávala si dělat make-up! Rumunka to ustála a celou dobu něco mlela...

No takže, Číňanky si pozvaly nějaké make-up artisty, tři ženské, které pořád mluvily čínsky, obsadily (i s nějakými dětmi) šatnu (máme jednu malou společnou pro celý ansábl), takže my zbytek jsme se převlékali někde v zákulisí, malovali na záchodě a tiše pěnili...

Ty co skoro nemluví anglicky se několikrát spletly a vylezly na podium v nepravou chvíli, ale nakonec to bylo hrozně vtipné a stal se z toho legendární výstup.

Nový kluk, který ještě na poslední zkoušce četl scénář z papíru byl výborný a dokonce nás několikrát zachránil a mistrovské dílo (teď mi došlo, že jsem ho za to ani nepochválila) bylo, že když zaregistroval v hledišti starého učitele náboženství (který původně nahlásil, že nepřije), tak pohotově pozměnil některé sexy a trochu "na hraně" scény...fakt byl neuvěřitelně dobrej!

No výsledek je, že se to neuvěřitelně povedlo a nakonec to bylo lepší než loni! 

Offline Jimik
příspěvků moje polička 06. června 2024 01:35

Garfie Konec dobrý, všechno dobré ❤️ Děkuji za obšírnou reportáž. Předpokládám, že Číňanky jsou za hvězdy, minimálně ve svých očích.

Offline Garfie
27867 příspěvků moje polička 06. června 2024 02:38

Jimik Díky, Číňanky jsou za hvězdy, všichni chtějí pokračovat, ale nejhorší je, že na rozdíl od loňska, kdy jsem o tom nechtěla ani slyšet, letos už to zvažuju....

Offline brrr
12074 příspěvků moje polička 06. června 2024 06:12

Garfie Paráda! Jste perfektní!

Že to takhle dopadne, se asi dalo trochu čekat (představení příští rok).

Offline continuity
41412 příspěvků moje polička 06. června 2024 06:52

Garfiejste hustí! Asi to musel být velkolepý zážitek, když chcete hned pokračovat.