Tak nějakou vzpomínkovou....
Dneska ráno přistály v Šanghaji, je to poprvé od roku 1972, co je Japonsko bez pand. ![]()

Tak nějakou vzpomínkovou....
Dneska ráno přistály v Šanghaji, je to poprvé od roku 1972, co je Japonsko bez pand. ![]()

á jsem například ráda, že Praha přestala o pandy usilovat.![]()
Je mi jasné, že se situace přiostřuje, ale čím Japonci Číňany tak akutne naštvali?
continuity No usilovat o ně a přijít o ně po víc než padesáti letech je taky rozdíl! :-)
Japonská premiérka je poněkud rozezlila, když někdy v listopadu prohlásila, že jakékoli ohrožení Taiwanu ze strany Číny bude vnímat jako přímé ohrožení bezpečnosti vlastní země. Na to Čína zareagovala dost podrážděně a mimo jiné vyzvala občany, ať omezí cesty do JP, protože zde hrozí vysoká kriminalita namířená proti Číňanům, zemětřesení, celkově nedobrá nálada a cesta představuje bezpečností riziko. Tak se i stalo, v prosinci nepřiletěli skoro žádní čínští turisté. Včera čínské aerolinky oznámily snížení počtu letů od února o skoro padesát procent, zatím do října....Čína taky odložila všechny premiéry japonských filmů a tak...vře to. :-)
Garfie no co tak čtu zahraniční komentátory, tak Taiwan není už otázka jestli, spíš kdy. ![]()
Svét je jak papinak, blízký východ rozesranej, o Evropě nemluvě.
continuity No říkala mi kamarádka Taiwanka, že jestli chci přiletět, tak do pěti let, pak už Taiwan nebude existrovat...
Ehm...a právě mi volala neteř, že jeden z těch zrušených letů je ten její....měla přiletět v květnu.
Garfie Říkali jsme si, že na Taiwan musíme jet co nejdřív, situace nevypadá pěkně.
Doufám, že nám nezruší let v březnu, to by nás moc mrzelo. Věnovali jsme plánování spoustu času, několikrát jsme plán předělávali, abychom stihli co nejvíc akcí. Podařilo se nám najít levné ubytování ve všech místech, máme už koupené vstupenky na gejši v Kanazawě, chceme navštívit Tagata Honen Matsuri, kjogen v Tokiu a rádi bychom šli v Osace na turnaj sumo, pokud se podaří sehnat vstupenky.
Kitsune Máte krásný program!
Normálně ti závidím, já už tady mám takový normální život, ty turistické atrakce vůbec nezvládám!
Snad vám ho nezruší, ale v nejhorším tě snad někam upíchnou, letíš asi sama? Jich je 8
, malý zájezd. Je mi jí líto, protože to celé má na krku ona, celou organizaci, bere tchány a švagra s rodinou...no náročný.
Garfie Brala bych na pár měsíců normální život v Japonsku, trochu cestovat, navštěvovat výstavy, muzea a workshopy, občas nějaké matsuri, nikam nespěchat, to by se mi líbilo. Takhle budu jako štvanec hnaná synem, abychom toho stihli co nejvíc. Vůbec nebere ohled na svou starou matku, přesněji řečeno matku v nejlepších letech ![]()
Doufám, že nezruší, našli jsme si lety s dlouhými přestupy v Šanghaji, na cestě tam už máme naplánovaný výlet do Suzhou, je to moc krásné město, nazývají ho čínské Benátky a na zpáteční cestě si chceme projít památky v Šanghaji.
Kitsune Tak pokud máte plánovanou přestávku v Číně, tak bych se asi nebála, když tak poletíte o spoj později nebo dřív.
Já bych taky brala život v Japonsku, ale bez dětí.
Takhle je to hrozně podřízené a oni vůbec nemají čas!!! Tebe syn možná sedře z kůže, ale vzpomínky budeš mít krásné, buď ráda, že ti to takhle naplánuje!
Je mi z toho úplně smutno, ale uzavíráme rok!
Je tu poslední, 72. mikrosezóna. Niwatori hajimete toya ni tsuku, slepice začínají snášet vejce. Lidé věřili, že s obdobím, kdy slepice začínají snášet, přichází jaro.
Nejvýznamnějším svátkem (a jeden z nejdůležitějších v celém roce) je Setsubun na konci tohoto období. Slaví se den před oficiálním začátkem jara, což bývá většinou kolem 3. února. Ve svatyních se konají obřady s cílem zahnat ďábly. Oni-yarai je v podstatě druh exorcismu, Japonci věří, že během změn ročních období je svět nejnáchylnější k vlivu zla. Na císařském dvoře se v tuto dobu provádí historický čínský rituál zvaným tsuina, v podstatě předchůdce dnešního Setsubunu.
Typické pro Setsubun je rozhazování mamemaki, neboli pražených bojových bobů. Lidé to dělají nejen ve svatyních, ale i doma, loni třeba měly děti podobný obřad i ve škole. Většinou při tom otec rodiny nosí masku čerta, ale není to nutné. Při házení fazolí musíte volat „Oni wa soto! Fuku wa uchi!“ tedy, „démoni ven, štěstí dovnitř“. Dalším zvykem je sníst takový počet pražených bojových bobů, kolik je vám let, abyste si zajistili dobré zdraví.
Fazole se už rovnou prodávají v krásných dřevěných krabičkách.

Poslední známou tradicí je pojídání ehomaki, sushi rolky, která je otočená „šťastným směrem“ a mimochodem, nesmíte u toho mluvit, jinak vám unikne štěstí. Většina ehomaki se plní sedmi ingrediencemi, pojmenovanými po sedmi šťastných bozích.

Sezónním ovocem je pomelo, o kterém jsem si dlouho myslela, že se v Japonsku vůbec neprodává. Ale prodává, jen je to pomelav sezóně a ještě ne třeba na severu, kde jsem žila v minulosti. Je taky šťavnatější, myslím, že je to jiný druh, bez se jí u nás. Na jihu Shikoku se pěstuje odrůda Tosa Buntan, která váží přes dvě kila a v průměru má 20 cm, ale v obchodě vídám spíš malé kusy, asi velikosti grepu.
Ale líbí se mi pověra, že mandarinky a pomeranče jsou potomky pomela. :-)
V Japonsku se slupka z pomela suší, nevím jestli u nás seženete bez chemického postřiku, ale kdybyste to chtěly zkusit, tady je návod:
Nakrájenou kůru posypte solí a umyjte, potom namočte na 3 hodiny do vody, abyste ji zbavili hořkosti. Pak ji povařte v čerstvé vodě, sceďte a znovu namočte, 2x-3x. Pak posypte stejným množstvím cukru, a svařte. Jakmile se tekutina vypaří, rozložte slupky na plech žlutou stranou nahoru a nechte je uschnout. Pokud se vám zdají hořké, zhruba v polovině schnutí je můžete znovu posypat cukrem.
Přichází sezóna Mehikari, což hlubinná malá rybka s velkýma očima, její překlad doslova zní „zářící oči“. Protože žije ve velkých hloubkách, dříve se objevovala spíš výjimečně a považovala se za méněcennou, ale dnes lidé oceňují její jemnou chuť a je naopak vysoce ceněná.
Sezónní rostlinou je vilín, který kvete od února do března, první kytka, která rozkvétá v novém roce. Používá se také k výrobě Mansakuodu. Používá se také k výrobě Mansaku no Hana, saké z prefektury Akita. A takto to může vypadat, pokud se octnete na správném místě (třeba v parku ve městě Wako)

Nevím co přesně napsat na závěr, snad jen Oni wa soto! Fuku wa uchi! :-)
Možná začnu vyrábět seriál o japonských strašidlech! ![]()
Úplně se mi rozsypal příspěvek, objevila se jen polovina a ještě bez fotek. Tak jsem je smazala, udělala si jen poznámky a až to tady začne znovu fungovat, fotky dodám zpětně. :-)
Garfie
taky je mi smutno!
a mám z toho pocit, že v Japonsku vůbec není zima (jo viděla jsem fotky sněhu!:-)) protože snad teprve v minulé sezóně bylo něco o mrazu ale jinak pořád něco kvetlo - a teď zas začíná jaro![]()
Garfie moc děkuji za krásný seriál. Bude mi chybět
prave som si hovorila aka skoda ze je koniec ved mu to japonbske vlakno bude chybat _ strasidla beriem vsetkymi desiatimi ! ![]()
Garfie moc děkujem!
Garfie Rok za námi? Bylo to krásné. Těším se až dodáš i poslední fotky ![]()
Garfie diky za pruvodce celym rokem, bylo to moc zajimave!
Nejak jsem nepostrehla - ty pandy melo Japonsko jen pujcene? Nebo je to tak vsude na svete, ze pandy jsou jen zapujcka od Ciny a na povel se musi vratit?
Kokoska B je správně, všechny pandy na celém světě vlastní Čína a jen je "půjčuje".
Děkuji všem, ani jsem před rokem nevěřila, že to dotáhneme, ale bylo to zajímavé a užila jsem si to moc!!
viktorka_od splavu No to mě přesně taky napadlo!
A v Tokyu to vlastně i platí...:-)
Garfie a kdyz se podari, ze se v ZOO narodi mlade, tak je taky Ciny? Asi jo? Vim, ze to jde tezko, snad ve Vidni se to podarilo jako rarita.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
© 2014 - 2026 parfumanie.cz
Vítejte! Je to sice otrava, ale pokud chceme, aby naše webové stránky nadále fungovaly, musíme Vás obrat o trochu Vašeho času, abyste si nastavili své vlastní kombinace cukroví. Koláčky si prosím nastavte podle své chuti:
Nezbytné koláčky
Zajišťují základní funkce webu, bezpečnost a správné zobrazení stránek, bez nich by parfumanie.cz nefungovala správně.
Analytické koláčky
Pomáhají nám pochopit, jak návštěvníci web používají, abychom ho mohli zlepšovat, například anonymní statistiky návštěvnosti.
Marketingové koláčky
Slouží k zobrazování relevantní reklamy a obsahu na základě Vašeho chování na webu.
Svůj souhlas můžete kdykoliv změnit v nastavení koláčků v patičce webu.