Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Evaeva
příspěvků moje polička 05. ledna 2026 14:08

Garfie můžeš zapálit kaligrafii za mého syna?

Offline Garfie
27869 příspěvků moje polička 05. ledna 2026 23:45

Blanka A tak... aspoň se nám objasnilo, kde všechny ty věci uschovávají!

DruI Jo, je to super, ony jsou všechny ty ozdoby z přírodních materiálů, borovice, papír, mandarinky...i ty darumy, co se pálí, jsou z papíru. Ale něco zlikviduješ, jiné věci (třeba ty ozdoby na Hina matsuri, svátek holčiček) se dědí z generace na generaci...

Evaeva Taky bych tady měla nějaké adepty. Akorát ta kaligrafie musí být vlastní, tak něco pošli...

Offline Garfie
27869 příspěvků moje polička 07. ledna 2026 01:22

Malej Garfík teď probíral v japonštině osechi, tedy japonské novoroční jídlo a i když už je to trochu se zpožděním, využiju toho a popíšu sem všechny hlavní chody. 

Tradice osechi ryori se datuje už do konce 8. století. Jde o sadu malých tradičních pokrmů podávaných v několikapatrových lakovaných krabičkách. Tradičně se umisťuje doprostřed stolu po první tři dny nového roku a sdílí se s celou rodinou a přáteli. Každá položka má speciální význam. 

Datemaki vypadá jako omeleta, ale je sladká a smíchaná s japonským rybím koláčem. Její rolování připomíná tradiční srolované dokumenty a díky této podobnosti představuje přání k rozvíjení kultury a vzdělanosti. 

Kuri kinton znamená doslova "zlatý knedlík" a jde o sladké pyré z kaštanů. Vzhledek k zlaté barvě představuje bohatství a plodný nový rok. 

Komaboko je vlastně jakási vařená rybí pasta, nejčastěji se objevuje v kombinaci bílé a červené (nebo spíš růžové), bílá představuje čistotu, červená odhání zlé duchy. Tvar má připomínat první vycházející slunce v novém roce. 

Kobu (nebo konbu) maki je rolka z druhu chaluhy. Kobu je synonymum pro radost a štěstí. Jeho kanji vypadá stejně jako kanji pro porod a proto symbolizuje mnoho potomků. 

Podobný význam má Kazunoko, tedy jikry sledě. Na svědomí to má slovní hříčka - "kazu" znamená čísla a "ko" je výraz pro děti. Kazunoko tedy symbolizuje hodně dětí. Je tady ještě jedna důvod, proč zrovna jikry sledě-japonsky se sleď řekne nishin, ale pokud se toto slovo zapíše jiným způsobem, dá se přečíst jako ni-shin, tedy dva rodiče. :-)

...pokračování brzy :-)

Offline Sweet Potato
39522 příspěvků moje polička 07. ledna 2026 16:32

Garfie Díky!

Offline Garfie
27869 příspěvků moje polička 08. ledna 2026 12:15

Asi nejznámější položkou je ebi, neboli kreveta. Podle svého zjevu vám přeje dlouhý život, tak dlouhý, až se vám ohne hřbet a narostou dlouhé vousy. :-) A k tomu červená barva! Ta co zahání zlé duchy...no zkrátka ideál pro osechi!

Kuromame neboli černé fazole jsou na seznamu jako další položka, která chrání před zlými duchy (to zajišťuje podle taoismu černá barva), slovo "mame" se dá přeložit jako dobré zdraví a síla. 

Tatsukuri nebo také gomame jsou sardinky-slovo tatsukuri se ale dá přeložit doslova jako "pěstování rýže", zatímco gomame jako "50 tisíc zrn rýže". Na první pohled to nedává smysl, ale japonští farmáři v dávných dobách hnojili rýžová pole právě sušenými sardinkami. Od té doby se sardinky považují za symbol dobré úrody po celý příští rok. 

Dalším symbolickým jídlem je kořen lotusu, renkon. Považuje se za rostlinu čistoty, protože roste v nebeském jezírku, kde žije Budha. Protože se skrz díry v kořenu můžete bez problémů dívat, představuje šťastnou budoucnost bez překážek. 

Offline Kokoska
33985 příspěvků moje polička 08. ledna 2026 14:50

Garfie to je hezke, jak kazde jidlo ma svuj vyznam!

Offline Garfie
27869 příspěvků moje polička 08. ledna 2026 22:47

Kokoska Je, moc. Já věděla jen ty nejzákladnější věci, takže mě japonštinářka moc potěšila! :-)

Už tu mám jen poslední tři. 

Kikuka kabu je tuřín (kabu) podávaný ve tvaru chryzantémy (kiku). Chryzantéma je národní květina, ve znaku císaře a je často spojovaná s tradičními oslavami. V Číně věří, že zahání zlo a prodlužuje život. Symbolizuje oslavy a podporu. 

Gobo, kořen lopuchu představuje sílu a stabilitu. Předurčily ho k tomu kořeny, které pevně vězí v půdě a také fakt, že se těžko řeže. :-)

Posledním důležitým jídlem je tai, pražma japonská. Tai se obvykle jí při oslavách, může za to opět slovní hříčka, protože medetai znamená gratulaci, znamená něco jako radostný, příznivý nebo prostě oslava. Nechybí na žádné slavě nebo oslavě narození dítěte. Má přinést prosperitu a štěstí a při hledání kostí si máte něco přát....

Offline Tabea
7500 příspěvků moje polička 09. ledna 2026 06:37

Garfie nabízí začátkem roku tahle menu i restaurace? Nebo je to vyloženě na domácí oslavy?

Offline Garfie
27869 příspěvků moje polička 09. ledna 2026 08:10

Tabea Víš co, pokud vím já, tak spíš ne. Nebo takhle, můžeš si zajít do restaurace, ale dělá se to spíš na objednávku třeba pro nějakou skupinu, hodně to dělají takové ty hotelové restaurace se salonkem, že třeba přijdete jako celá široká rodina. Prostě spíš pro uzavřenou společnost, než že přijdeš jen tak z ulice bez objednání. 

Ale doma to dělá málokdo, spíš si to lidi kupují a objednávají předem a sní třeba doma. 

Offline Garfie
27869 příspěvků moje polička 09. ledna 2026 08:13

A jinak se musím přiznat, že i když jsem přitáhla z Česka nějaké drobné dárečky, jsem úplně rozhozená, protože od kamarádky jsem dnes se zpožděním dostala k narozeninám nádherný hrnek, očividně drahý, nějaká limitovaná kolekce od slavného korejského designéra a pak mi jedna čínská kamarádka (ale nijak blízká, známe se spíš tak zběžně) donesla obrovskou dárkovou krabici se sladkostma k Novému roku a další nějakou kosmetiku z Korei, jen tak, no cítím se dnes povznesená, polichocená a zahanbená zároveň! 

Offline continuity
41412 příspěvků moje polička 09. ledna 2026 08:39

Garfie chceme vidět hrnek. Když dávám dárky, ještě v takových ne úplně těsných vztazích, tak reciprocitu vůbec nečekám, to hod za hlavu. 

Offline Garfie
27869 příspěvků moje polička 09. ledna 2026 10:00

continuity Už balení je takové dost luxusní, prý je jich jen 500 (já mám 322. kousek ). A když jsem si přečetla přiložené přání, tak jsem se normálně dojala!! 

Offline Jitka77
1842 příspěvků moje polička 09. ledna 2026 12:35

Garfie Krásný hrnek... Tři výpaly (nejmíň), spousta ruční práce - jo, výjimečný kousek. Upřímná radost je nejlepší reakce

Offline continuity
41412 příspěvků moje polička 09. ledna 2026 13:29

Garfiekrásný

Budeš mít na ni nádhernou památku. 

Offline continuity
41412 příspěvků moje polička 09. ledna 2026 13:32

Garfiejá jsem kdysi dala vánoční hrnek od Hutschenreuter odchazejicimu anglickému šéfovi, který pracoval z Německa. Přišla mi to taková fúze, česká grafická, Německa porcelánka. Koukal taky ne mně, že nemá nic nazpátek. Tak jsem mu řekla, že to fakt není cílem, jen si na něj občas vzpomenu, když beru do ruky ty svoje. 

Offline Garfie
27869 příspěvků moje polička 10. ledna 2026 03:38

continuity Mě spíš zaskočila ta Číňanka se sladkostma, s tou se ani nijak zvlášť nepřátelím. Ale vím, že jsem jí sympatická, tak možná je to z její strany snaha, jak to posílit. :-)

S tou "hrnkovou" se přátelíme, je moc fajn a dalo nás dohromady hlavně to, že se jmenujeme stejně! Lidi si nás pořád pletou!

Offline Garfie
27869 příspěvků moje polička 10. ledna 2026 03:57

Je tady další období, Shimizu atataka o fukumu, zamrzlý pramen se začíná hýbat. Ve starém Japonsku se věřilo, že voda má v chladném období zvláštní moc. Ať už se používala k vaření saké nebo jídla nebo léků, věřilo se, že má léčivé vlastnosti. Především voda odebraná od pramene devátý den po nástupu chladného počasí má extrémně silné účinky, říká se jí Kankyu no mixu, zimní devítidenní voda. Také déšť, který padá v tento den má speciální název, Kankyu déšť a věští dobrou úrodu. 

Fráze „shimizu atataka o fukumu“ naznačuje, že i když jsou prameny na povrchu zamrzlé, ve skutečnosti stále proudí a nikdy nezamrzá. Podzemní voda navíc vypadá v porovnání s okolím jako teplá a zvěstuje tak příchod jara. 

Loví se ryby kombi, kterým se říká „ledové“ a jejich kanji se píše jako „ryby pod ledem“. Často se prodávají sušené pod názvem himedara a jí se k rýži s čajem nebo jako lehké jídlo k popíjení alkoholu. 

Přichází sezona shungiku, jedlé listy chryzantém. Jde o listovou zeleninu s výraznou aromatickou a jemně hořkou chutí, obsahuje hodně karotenu. Používá se hlavně v salátech, do smažených pokrmů nebo polévek. Daří se jí v chladném období, takže její sezona je od podzimu do jara a právě teď vrcholí. Sezónní rostlinou je cesmína, kterou si Japonci rádi vysazují do zahrad, protože věří, že její trnité listy odrazují démony. 

Nejdůležitější událostí je Kagami mochi, což je novoroční verze tradičního Kagabi Biraki, doslova „otevření zrcadla“. Jde o tradiční japonský obřad, při kterém se slavnostně rozbíjí víko na saké, nebo v tomto případě koláčky moči. Místo krájení nožem (které přináší smůlu) se používá kladívko a saké nebo moči se sdílí pro šíření štěstí, zdraví. Celý obřad prezentuje nový začátek, bývá proto součástí třeba svateb. 

Mimochodem, ta novoroční saké se prodávají už s šejkovým „rozbitými“ víčky, to mě hodně baví.

Offline Garfie
27869 příspěvků moje polička 12. ledna 2026 04:27

Z dnešní procházky...:-)

A taky dnes máme Den dospělosti, státní svátek, takže všude dvacátníci v kimonech (hlavně holky teda ). 

Offline continuity
41412 příspěvků moje polička 12. ledna 2026 15:20

GarfieFuji je dnes nádherná

Offline Garfie
27869 příspěvků moje polička 14. ledna 2026 00:15

A když jste zavalení sněhem, tak něco o japonských sněhulácích. :-)

Ti se staví jen ze dvou koulí, ne ze tří jako u nás. Říká se jim yukidaruma, tedy sněhová Daruma (daruma je ten kulatý červený jednooký bůžek, který se pálí na Nový rok. Symbolizuje zakladatele Zen Budhismu a považuje se za talisman pro štěstí). 

Na západní straně Japonska se pořádá začátkem února slavní Sněhulákový festival, v oblasti Ishikawa uprostřed hor, která je známé množstvím sněhu. Sněhuláky staví místní většinou vedle svých domů a v noci je nasvěcují lampičkami, celkem jich tam každý rok bývá kolem tisícovky....