Garfiepři třetí fotce jsem si říkala, jo to je tak můj zdejší oběd, a pak rolovala dál ![]()
Dobrou chuť alespoň dodatečně!
Jaké jsou ty játra?
Garfiepři třetí fotce jsem si říkala, jo to je tak můj zdejší oběd, a pak rolovala dál ![]()
Dobrou chuť alespoň dodatečně!
Jaké jsou ty játra?
Poslední období roku se nazývá Dainkan, velká zima.
Začíná dnes mikrosezonou Fuki no hana saku, květe devětsil. Je to období, kdy se pod zasněženou krajinou začínají objevovat známky jara. Výhonky devětsilu raší s praskáním ledu, i když se v názvu říká, že kvetou, ve skutečnosti opravdu jen raší.
Přesto ale začíná „velká zima“, nejchladnější období japonského roku. Japonci obdivují rampouchy a jsou ochotni se na ně jezdit dívat i do daleka, vyhlášené jsou například v Okuchichibu, asi dvě hodiny od nás, kde zamrzá pramen a rampouchy tady v šířce třiceti metrů dosahují až osmimetrové výšky. V noci bývají dokonce nasvětlené.

Sezónní zeleninou je komatsuna, druh japonského špenátu. Obsah vápníku je srovnatelný s mlékem a doporučuje se rostoucím dětem. Říká se, že pěstování v chladném počasí a vystavení studenému větru zlepšuje její chuť.
Začíná také sezóna krvavých škeblí, akagai. Čím červenější skořápku mají, tím dražší jsou. Zvyšují počet červených krvinek, jsou bohaté na železo a vitamín B12 a odbourávají alkohol, proto se s ním často kombinují. Akagai z Tokyjského zálivu bývaly vyhlášené, ale dnes už se tu téměř nevyskytují a momentálně se za nejkvalitnější považují ty z prefektury Miyagi, kde jsem žila před lety. Jde o dost luxusní záležitost, jedna stojí zhruba 80 korun.
Nejdůležitější den celého období je právě dnes, 20. ledna, konec oslav Nového roku. V minulosti bývalo dokonce volno a hlavně byl tento den odpočinkem pro ženy, které měly během novoročních svátků plno práce. Tento den lidé trávili doma a dojídaly se knedlíčky a další zbytky z novoročních jídel, proto se mu dříve říkalo Knedlíkový Nový rok. Měly by se dojíst všechny zbytky a od zítra už byste se měli oprostit od oslav a začít nanovo.
continuity Moc dobré, takové jemné, ale pořád se nějak úplně nedovedu oprostit od toho, že jím prostě syrová játra. :-)
Ja to chápu, ale jak o tom už píšeš několik let, tak jsem si na tu myšlenku zvykla. Méně přišlo hrozně divne i to syrove kuře, ale když by můj spolustolovnik ani potřetí neumřel, asi bych do toho šla. ![]()
Mnohem spíš než do některých těch mořských potvor.
Díky za další povídání, já furt na tu zimu čekala. Doteď jsem měla pocit, že z podzimu bude rovnou jaro.
Uherák je to samé ![]()
continuity No počkej, tak to bych ti měla napsat o Yuki no Otani, to je 40 kiláků dlouhý sněhový koridor v japonských Alpách, kdy projíždíš 20m vysokým sněhem. Trénují tady odklízení sněhu odborníci z celého světa. :-) Otevírá se až v dubnu!!! do té doby je neprůjezdný, většinou je otevřený až do konce června.....

Garfie takže komatsunu už si googlim :))
Garfie - to je až neuveritené !
moora Chceš dovést?
Už táhnu švagrovi semena okurek...
Blanka Ano, je to velká atrakce!
Ale my kdysi byli v takovém malém městečku na severu, které je prý vyhlášené množstvím sněhu a bývá ho tam běžně až šest metrů. Když jsme tam byli my, tak to byly zhruba čtyři metry, něco neskutečného. A super bylo, že tam byl horký pramen, vedl pod silnicí, takže ta byla úplně čistá, protože sníh na ní odtával.
Garfie nedávno jsem o tom sněhu četla článek, je to moc zajímavé. Ale pochopila jsem, že výlety tam jsou hodně organizované.
Ty stroje, co to "protahují" jsou prý řízeny na dálku pomocí GPS.
Evaeva Je to tak, můžou tam projíždět jen speciální autorizované autobusy, mimochodem i zároveň odklízí sníh. Je to chráněná oblast a taky kvůli bezpečnosti. S tím GPS jsem to taky četla, prý se na tom právě dělají různé pokusy s novými technologiemi, které se pak užívají všude na světě.
Garfie to si pamatuji ty spaliry sněhu a v tom ten rozvod vody. ![]()
Garfie jsi moc hodná, děkuju, dají se tu semínka koupit
A dneska sněžilo i v Johamě a na severu Japonska zastavili kvůli silnému sněžení shinkanseny....jupí, taky si trochu užijeme. ![]()
Garfie tady i na okraji Prahy je letos takova zima, jak byvaly kdysi. Byla mensi obleva, ale uz zase mrzne, od nedele jsou krasne slunecne mrazive dny. Jsem rada, nelibi se mi, kdyz v lednu prsi a v pulce unora kvetou na zelenem travniku sedmikrasky.
Kokoska já jsem taky ráda, i je dost sluníčka. Ale ten sníh, toho je škoda, vydržel jen pár dní. A led na rybníce díky té krátké oblevě bude asi mizerný. Ale ten mráz a jasné noci, to je paráda.
Sawamizu kóri tsumeru, led na potocích sílí, období, kdy bývají zamrzlé všechny vodní toky. Je tu předposlední mikrosezona našeho kalendáře, takže mě chytá nostalgie….a taky zima! Je to období, kdy v Japonsku bývá největší zima sezóny, také právě dnes byl naměřen historický rekord a to v roce 1902, kdy v Japonsku naměřili mínus 41 stupňů. Musím říct, že to vychází i letos, máme tu nejchladnější období. Je velká zima, ale zároveň lidé začínají hledat první známky jara. V tomto období se často užívá slovo „hidamari“, česky bychom asi řekli sluneční svit, nebo slunečné místo, slovo označuje specifickou malou plochu, která je vystavená slunečnímu záření. Navzdory zimě prakticky neustále svítí slunce, takže pohled ven je velmi optimistický, obloha je jasná a skoro každý den vidíme Fuji.
V této době také můžeme pozorovat „nami no hama“, pěnu, kterou vytváří mořské vlny v zimě.

Existuje i alkohol se stejným názvem, inspirovaný právě tímto jevem :-)
Sezónním ovocem jsou kumkváty a další citrusy, které teď dozrávají. Kumkváty jsou údajně bohaté na vápník a pomáhají zlepšit průtok krve. V Asii jsou symbolem bohatství a štěstí. Pochází z Číny a v Japonsku se pěstují na jihu, na Kyušú, odkud pochází 90% veškeré domácí produkce.
Vrcholí také sezóna fugu! Ryba, která obsahuje mnoho bílkovin a kolagenu a málo kalorií, proto je velmi oblíbená, navzdory své děsivé pověsti. Jde o dost drahou rybu, při první podzimní aukci se prodávají za cenu kolem 15 000 korun.
Sezónní rostlinou je zimokvět, který vykvétá koncem února a je prvním poslem skutečného jara. Nedaleko Tokya je pořádá známý festival pozorování kvetoucích stromů….

Měla bych zmínit, že kolem tohoto data obvykle začíná Lunární nový rok, ale protože letos vychází až na konec února, tak ho přeskočím. :-)
Číňani na FB píšou, že pandy milují mír a až se do Japonská vrátí mírumilovní vládci, vrátí se i pandy....![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
© 2014 - 2026 parfumanie.cz
Vítejte! Je to sice otrava, ale pokud chceme, aby naše webové stránky nadále fungovaly, musíme Vás obrat o trochu Vašeho času, abyste si nastavili své vlastní kombinace cukroví. Koláčky si prosím nastavte podle své chuti:
Nezbytné koláčky
Zajišťují základní funkce webu, bezpečnost a správné zobrazení stránek, bez nich by parfumanie.cz nefungovala správně.
Analytické koláčky
Pomáhají nám pochopit, jak návštěvníci web používají, abychom ho mohli zlepšovat, například anonymní statistiky návštěvnosti.
Marketingové koláčky
Slouží k zobrazování relevantní reklamy a obsahu na základě Vašeho chování na webu.
Svůj souhlas můžete kdykoliv změnit v nastavení koláčků v patičce webu.