Kokoska Ano, i mláďata. V Japonsku se jich narodilo víc, před pěti lety dokonce dvojčata, to jsou právě ta, která teď posílali pryč.
Postřehy z Japonska
Kokoska i mláďata narozená v zahraničí patří Číně.
Je mi tento způsob politického marketingu výslovně protivný, já jsem proti pandam v Praze od chvíle, kdy jsem zjistila, jak to je.
Čína pandy nepůjčuje, ale pronajímá, tj. nechává si platit (nemalé) nájemné za každý rok (když se jednalo o pronájejm pro pražskou ZOO, bylo to nějak kolem 1 mil. dolarů ročně).
Ten "japonský rok" v tvém podání strašně rychle utekl.
Každopádně díky za něj - stálo tě to hodně času, který jsi nám věnovala![]()
jerry Děkuju moc
. Bylo to hodně práce, ale užila jsem si ji, takže vlastně zábava! :-)
Garfie tan japonský rok bol úžasný ![]()
![]()
.
Vieš čo som pri ňom rozmýšľala? Že oni vlastne možno nepotrebujú tak nákupy zeleniny ako u nás, keď majú každých 5 dní nejakú sezónnu, koľkokrát niečo, čo rastie v lese, alebo dokonca pod snehom, a že takto sezónne je to možno zdravšie ako u nás paradajky, papriky a ľadový šalát po celý rok.
A ešte ma napadlo...
Tie sezóny sú každý rok rovnaké, nie? Nechcela by si proste len tie príspevky upraviť na články, postupne jeden po druhom a uverejňovať ako články? Buď, ak máš niekde sama blog, alebo ... úplne sebecky ... tu? A až to tým pádom bude upravené do takejto podoby, na konci roka by sa to dalo vydať ako knižka. Tento rok som jednu vydávala (nie svoju), tak by som si na to možno trúfla (samozrejme prednoste musíme mať tento web tu na poriadku, aby som spustila projekt "knižka", ale články ako také idú, to nie je problém...)
Jo a strašidlá , strašidlá chcem...![]()
slniecko Děkuju
Napsala jsem ti včera dlouhou odpověď, ale nepodařilo se mi ji odeslat ![]()
Už jsem uvažovala, že je úplná škoda to zahodit, možná vytvořím nějaký speciální Instagramový nebo FB účet....uvidím. Můj blog je tak zasypaný prachem, že už bych ho ani nenašla....
A s tou sezónní zeleninou máš pravdu, tady v Tokyu už to není tak patrné, ale když jsem žila na severu, tak v obchodech (a mluvím o velkých supermarketech) bylo opravdu v podstatě jen to, co je v sezóně a nějaké "exotické" ovoce prakticky vůbec. Napřed mě to trochu štvalo, ale pak jsem tomu přišla na chuť, prostě ten roční koloběh má něco do sebe.
Garfie vsak kdysi to byvalo i u nas, kdyz se sem nic moc nedovazelo. V prosinci se nekupovaly tresne a v lete pomerance.
Kokoska Přesně! Akorát tam je všeho dostatek, je to takový "zápaďácký"
obchoďák a stejně tam nekoupíš mango nebo třešně.
Konečně zase fungují fotky! Tak jsem doplnila k poslední mikrosezoně a ještě přihodím moji domácí Setsubun výzdobu. :-)

A když už tady mluvím o těch japonských čertech, pojďme si o nich něco říct, jako první se série „japonská strašidla“. Říká se jim „Oni“ a obvykle vypadají jako velcí muži s rohy na hlavě, kudrnatými vlasy, ostrými zuby a drápy na prstech. Mívají bederní roušku a velký kyj. Většinou jsou modří, červení, případně žlutí, zelení nebo černí. Existuje o nich spousta legend, například že mučí mrtvé v pekle, jsou to bytosti z jiného světa, které ale vpadají do toho našeho.
Slovo „oni“ se někdy používá v přeneseném slova smyslu jako zlý, strašidelný, silný nebo obrovský, původní význam jejich kanji znamená „duše mrtvého“, v některých případech se tak používá dodnes, například pokud někdo zemře v zahraničí, existuje pro ten případ kanji, které se dá vyložit jako „stát se démonem v cizí zemi“. :-)
A i když první dojem je spíš negativní, existují i pověsti o dobrých Oni, na některých místech Japonska je naopak uctívají jako ochránce a silné bytosti, existují dokonce svatyně, postavené z vděčnosti za jejich dobré skutky.

Garfie Letoškem nás tedy bude provázet série japonská strašidla? To se těším! A teda ten čert v puntíkovanejch trenýrkách je legrační ;o)
DruI Jo, oni mají být děsiví, ale spousta těch vyobrazení je naopak dost vtipná. :-)
Prosím tě, znaš Okinavu? Kamarádi se tam chystají, neměla bys nějaké tipy?
A málem bych propásla první kvetoucí ume v našem parku!

Sweet Potato Vůbec. Teda byla jsem tam jednou, ale fakt jen jednou, na hlavním ostrově, před sedmi lety na týden v únoru, takže třeba koupání jsme neřešili vůbec. Je tam trochu dražší ubytování než v Japonsku, ale lidi extrémně milí. A trošku těžší doprava, možná bych zvážila půjčení auta, pokud se chystají mimo hlavní trasy. A vím, že díky plážím je hodně oblíbené je Ishigaki, jeden z menších ostrovů, ale jinak jim asi neporadím nic, co by nenašli v průvodci. :-(
Garfie Díky i tak.
Garfie Co budete dělat v březnu? Že byste si zašli na baseball. Český nároďák jede na "turné", prý se na ně Japonci moc těší a všude je skoro vyprodáno.
brrr Akorát koukám, že skoro všechna utkání začínají ve všední den v poledne, to bych musela sama. Jediné na které jsou ještě lístky je utkání s Koreou, zkusím umluvit nějakou korejskou kamarádku! ![]()
Garfie díky za úžasné čtení! Jeden by řekl, že Japonci ze svátků nevyjdou. A přitom žít tam nebude žádná selanka. Jak si v tom náročném tempu dokážou najít čas na oslavu květin apod. je ohromný. Pro nás úplně jiná planeta. A klobouk smekám před úspěšným zdoláním toho všeho tvými dětmi i tebou ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje
Předvánoční Paříž „En plein coeur“