Garfie objekty super!
Postřehy z Japonska
moora No však ji mám taky asi ze sto různých úhlů, vybrala jsem tu bez lidí. :-)
GarfieParáda, všechno.
Prosím tě, mají Japonci nějaké své vánoční songy? Co se tam kolem Vánoc hraje?
Sweet Potato Většinou jednou v takových těch typických amerických vánočních odtrhovačkách, koledy asi neznají vůbec a mají také nějakou tu vlastní tvorbu, hodně často původně z romantických vánočních filmů....no řekla sis o to sama. ![]()
Většinou jsou to docela vykrádačky těch amerických, tak víc původní tvorba...![]()
Velký hit, i když původně z nějakého seriálu, k japonským Vánocům patří.
Tohle je asi největší hitovka, fakt je docela slyšet v obchodech.
Garfie Díky.
Ty lokálně upravené verze klasických bývají super. Teď jsem například narazila na boží indické Jingle Bells. https://m.youtube.com/watch?v=Ash3MpGRI9E
Sweet Potato To je boží!!! Nejhorší je, že mi chvíli trvalo, než jsem si uvědomila, že zpívá anglicky. ![]()
Tady máš sladkou odměnu!
Garfie
Dík. V podstatě by se dal sestavit celý asventní kalendář z různých lokálních mutací Rolniček. Z toho, co jsem zatím našla, Indové ovšem jednoznačně vedou.
Další várka z ulic Naoshimy....

Garfie Japonci jsou hravy narod ![]()
Kokoska :-) Ten ostrov je úžasný, ale taky už to začínám být turistická atrakce, před pár lety ho nikdo neznal. A místním už se to taky zajídá....takováhle autobusová zastávka se hned tak nevidí.

Garfie ja se domorodcum nedivim, ten davovy turismus uplne smaze kolorit toho mista.
Další z ulic Naoshimy :-)

Svatyně se skleněnými schody

Dům ze zapalovačů ![]()

A teď padám na oběd s book clubem, čteme nějakou korejskou knížku, takže nám kamarádka rezervovala místa v super korejské restauraci, už mi psala, že předobjednala nějaká jídla, která nejsou běžně k dostání, nebo se musí dlouho dopředu rezervovat a majitele upozornila, že je to velmi speciální setkání, takže jí slíbil, že nám budou věnovat extra péči...připadám si jako součást nějaké korejské mafie a snad nezapomenu fotit!! ![]()
Garfie nádherný fotky ![]()
očekáváme podrobnou zprávu o korejském menu
a hlavně si to moc užijte! Jako fakt ti hrozně moc závidím, ale v dobrém.
andulka01 Na tebe se vždycky vymlouvám, když fotím a ostatní zdržuju od jídla! ![]()
Bylo to super, ale bohužel jsem dost spěchala, protože pak byl školní koncert, takže jsem brigádničila a vařila jsem punč.
Pili jsme strašně dobrý korejský "burčák", fermentovaný bublinkový nápoj z rýže, dobré to bylo a servírování originální. :-)

Pak jsme měli tu polévku, co se připravuje dopředu, kuře se vaří až prakticky do úplného rozpadnutí, chicken baeksuk.

A pak takové klasiky, všechno jsem ani nestíhala fotit, ale namátkou. :-)

A výborná zmrzlina na závěr

A když zmiňuju školní koncert, na závěr přišel jeden úplně dojemný moment, každý rok zveme na koncert i sousední školu, dívčí školu Futaba, kdysi se jednalo o jednu školu, ale časem se rozdělily na dvě, japonskou a mezinárodní. Je to mimochodem velmi slavná škola (studovaly tam i obě poslední císařovny, obě jsou neurozené, takže chodily do školy mimo palác) a tentokrát je náš učitel hudby vyzval, ať se připojí, takže na závěr, tak různě povyskakovalo asi 30 holek v uniformách s různými nástroji nebo aspoň jako zpěvačky, natlačily se kam se dalo a společně všichni zpívaly koledy, no pláču skoro i jen to píšu, jak to bylo dojemné!

No a abych vás úplně zahltila, máme tady další mikrosezonu Kuma ana ni komoru, medvědi začínají hibernovat ve svých doupatech. Je to čas, kdy se vše zpomaluje a příroda začíná s nástupem chladu odpočívat. Podobné tendence mají i lidé, Japonci dříve věřili, že i oni částečně upadají do zimního spánku, stejně jako stromy, kterým opadalo listí, jen spí. Japonci pro to mají i slovo-fuyugomori, někdy se překládá jako hibernace, ale znamená to spíš něco jako "izolovat se doma během chladné části zimy". Je to doba, kdy lidé v minulosti začínali s přípravami na Nový rok. 13. prosince se tradičně zametaly saze, pořádný úklid je velkou součástí příprav. Děti nebo staří lidé, kteří nemohli pomáhat, šli ostatním z cesty a museli odejít do jiné místnosti nebo opustit v tu dobu dům. I dnes existují chrámy, kde se tato tradice dodržuje a 13. prosince se pořádá velký úklid.
Sezónní zeleninou je jarní cibulka, není to tedy úplně ten samý druh jako u nás, vlastně tady prodávají více druhů. Japonci říkají, že má antibakteriální účinky a používají ji k odstranění zápachu masa a ryb, taky z ní vaří společně se zázvorem odvar, který pomáhá proti bolení hlavy a horečce. Říká se také, že když položíte nakrájenou cibulku do kuchyňského papíru a položíte vedle polštáře, budete lépe spát. Pomalu přichází sezóna ústřic a co se rostlin týká, všude začíná být vidět nandina, které se přezdívá také nebeský bambus, přestoře s bambusem nemá nic společného. Její krásné červené bobule potkávám všude, používají se proti kašli, údajně odpuzují hmyz a chrání proti korozi, jen pozor, ve vyšším množství jsou jedovaté.

V polovině prosince se tradičně v císařském paláci pořádá soukromý rituál zahrnující kaguru (posvátná hudba a tanec). Kagura se provádí po celém Japonsku při různých příležitostech, ale tato je speciální, říká se jí Mika-kagura a jde o jeden z nejstarších a nejdůležitějších šintoistických rituálů prováděných v Císařském paláci. Provádí se jako obětina císařskému božstvu předků a představení je jen pro císaře a bohy, veřejnost na něj nemá přístup.
Garfie Moc děkuju za fotky z Naoshimy, tam se musím podívat. A Kusamu miluju :-).
999 Bude se ti tam líbit! Ještě mám další fota, naperu to sem postupně. Ty dýně se jí moc povedly, hlavně ta žlutá má i úžasné umístění.
ale tohle jsem vidět neměla. Chtěla bych to všechno!
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje
Předvánoční Paříž „En plein coeur“