Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Evaeva
příspěvků moje polička 09. prosince 2025 08:16

Garfie objekty super! 

Offline Garfie
27869 příspěvků moje polička 09. prosince 2025 08:56

moora No však ji mám taky asi ze sto různých úhlů, vybrala jsem tu bez lidí. :-)

Offline Sweet Potato
39522 příspěvků moje polička 09. prosince 2025 09:00

GarfieParáda, všechno.

Prosím tě, mají Japonci nějaké své vánoční songy? Co se tam kolem Vánoc hraje?

Offline Garfie
27869 příspěvků moje polička 09. prosince 2025 09:13

Sweet Potato Většinou jednou v takových těch typických amerických vánočních odtrhovačkách, koledy asi neznají vůbec a mají také nějakou tu vlastní tvorbu, hodně často původně z romantických vánočních filmů....no řekla sis o to sama.

Většinou jsou to docela vykrádačky těch amerických, tak víc původní tvorba...

Velký hit, i když původně z nějakého seriálu, k japonským Vánocům patří.

Tohle je asi největší hitovka, fakt je docela slyšet v obchodech.

A tady je přímo "Christmas song" i podle názvu.

Offline Sweet Potato
39522 příspěvků moje polička 09. prosince 2025 09:37

Garfie Díky.

Ty lokálně upravené verze klasických bývají super. Teď jsem například narazila na boží indické Jingle Bells. https://m.youtube.com/watch?v=Ash3MpGRI9E

Offline Garfie
27869 příspěvků moje polička 09. prosince 2025 09:46

Sweet Potato To je boží!!! Nejhorší je, že mi chvíli trvalo, než jsem si uvědomila, že zpívá anglicky.

Tady máš sladkou odměnu!

Offline Sweet Potato
39522 příspěvků moje polička 09. prosince 2025 10:04

Garfie Dík. V podstatě by se dal sestavit celý asventní kalendář z různých lokálních mutací Rolniček. Z toho, co jsem zatím našla, Indové ovšem jednoznačně vedou.

Offline Garfie
27869 příspěvků moje polička 10. prosince 2025 00:20

Další várka z ulic Naoshimy....

Offline Kokoska
33985 příspěvků moje polička 10. prosince 2025 10:15

Garfie Japonci jsou hravy narod

Offline Garfie
27869 příspěvků moje polička 10. prosince 2025 11:26

Kokoska :-) Ten ostrov je úžasný, ale taky už to začínám být turistická atrakce, před pár lety ho nikdo neznal. A místním už se to taky zajídá....takováhle autobusová zastávka se hned tak nevidí. 

Offline Kokoska
33985 příspěvků moje polička 10. prosince 2025 13:29

Garfie ja se domorodcum nedivim, ten davovy turismus uplne smaze kolorit toho mista.

Offline Garfie
27869 příspěvků moje polička 11. prosince 2025 04:15

Další z ulic Naoshimy :-)

Svatyně se skleněnými schody

Dům ze zapalovačů

Offline Garfie
27869 příspěvků moje polička 11. prosince 2025 04:20

A teď padám na oběd s book clubem, čteme nějakou korejskou knížku, takže nám kamarádka rezervovala místa v super korejské restauraci, už mi psala, že předobjednala nějaká jídla, která nejsou běžně k dostání, nebo se musí dlouho dopředu rezervovat a majitele upozornila, že je to velmi speciální setkání, takže jí slíbil, že nám budou věnovat extra péči...připadám si jako součást nějaké korejské mafie a snad nezapomenu fotit!!

Offline andulka01
12617 příspěvků moje polička 11. prosince 2025 11:37

Garfie nádherný fotky

očekáváme podrobnou zprávu o korejském menu a hlavně si to moc užijte! Jako fakt ti hrozně moc závidím, ale v dobrém.

Offline Garfie
27869 příspěvků moje polička 11. prosince 2025 22:42

andulka01 Na tebe se vždycky vymlouvám, když fotím a ostatní zdržuju od jídla!

Bylo to super, ale bohužel jsem dost spěchala, protože pak byl školní koncert, takže jsem brigádničila a vařila jsem punč. 

Pili jsme strašně dobrý korejský "burčák", fermentovaný bublinkový nápoj z rýže, dobré to bylo a servírování originální. :-)

Pak jsme měli tu polévku, co se připravuje dopředu, kuře se vaří až prakticky do úplného rozpadnutí, chicken baeksuk.

A pak takové klasiky, všechno jsem ani nestíhala fotit, ale namátkou. :-)

A výborná zmrzlina na závěr

Offline Garfie
27869 příspěvků moje polička 11. prosince 2025 22:47

A když zmiňuju školní koncert, na závěr přišel jeden úplně dojemný moment, každý rok zveme na koncert i sousední školu, dívčí školu Futaba, kdysi se jednalo o jednu školu, ale časem se rozdělily na dvě, japonskou a mezinárodní. Je to mimochodem velmi slavná škola (studovaly tam i obě poslední císařovny, obě jsou neurozené, takže chodily do školy mimo palác) a tentokrát je náš učitel hudby vyzval, ať se připojí, takže na závěr, tak různě povyskakovalo asi 30 holek v uniformách s různými nástroji nebo aspoň jako zpěvačky, natlačily se kam se dalo a společně všichni zpívaly koledy, no pláču skoro i jen to píšu, jak to bylo dojemné!

Offline Garfie
27869 příspěvků moje polička 12. prosince 2025 01:17

No a abych vás úplně zahltila, máme tady další mikrosezonu Kuma ana ni komoru, medvědi začínají hibernovat ve svých doupatech. Je to čas, kdy se vše zpomaluje a příroda začíná s nástupem chladu odpočívat. Podobné tendence mají i lidé, Japonci dříve věřili, že i oni částečně upadají do zimního spánku, stejně jako stromy, kterým opadalo listí, jen spí. Japonci pro to mají i slovo-fuyugomori, někdy se překládá jako hibernace, ale znamená to spíš něco jako "izolovat se doma během chladné části zimy". Je to doba, kdy lidé v minulosti začínali s přípravami na Nový rok. 13. prosince se tradičně zametaly saze, pořádný úklid je velkou součástí příprav. Děti nebo staří lidé, kteří nemohli pomáhat, šli ostatním z cesty a museli odejít do jiné místnosti nebo opustit v tu dobu dům. I dnes existují chrámy, kde se tato tradice dodržuje a 13. prosince se pořádá velký úklid. 

Sezónní zeleninou je jarní cibulka, není to tedy úplně ten samý druh jako u nás, vlastně tady prodávají více druhů. Japonci říkají, že má antibakteriální účinky a používají ji k odstranění zápachu masa a ryb, taky z ní vaří společně se zázvorem odvar, který pomáhá proti bolení hlavy a horečce. Říká se také, že když položíte nakrájenou cibulku do kuchyňského papíru a položíte vedle polštáře, budete lépe spát. Pomalu přichází sezóna ústřic a co se rostlin týká, všude začíná být vidět nandina, které se přezdívá také nebeský bambus, přestoře s bambusem nemá nic společného. Její krásné červené bobule potkávám všude, používají se proti kašli, údajně odpuzují hmyz a chrání proti korozi, jen pozor, ve vyšším množství jsou jedovaté. 

V polovině prosince se tradičně v císařském paláci pořádá soukromý rituál zahrnující kaguru (posvátná hudba a tanec). Kagura se provádí po celém Japonsku při různých příležitostech, ale tato je speciální, říká se jí Mika-kagura a jde o jeden z nejstarších a nejdůležitějších šintoistických rituálů prováděných v Císařském paláci. Provádí se jako obětina císařskému božstvu předků a představení je jen pro císaře a bohy, veřejnost na něj nemá přístup. 

Online 999
19400 příspěvků moje polička 12. prosince 2025 06:24

Garfie Moc děkuju za fotky z Naoshimy, tam se musím podívat. A Kusamu miluju :-).

Offline Garfie
27869 příspěvků moje polička 12. prosince 2025 07:02

999 Bude se ti tam líbit! Ještě mám další fota, naperu to sem postupně. Ty dýně se jí moc povedly, hlavně ta žlutá má i úžasné umístění. 

Offline Mulen
4908 příspěvků moje polička 12. prosince 2025 08:26
Reakce na Garfie:

A taky něco pro milovnice ptactva Strašně roztomilý! 

​ale tohle jsem vidět neměla. Chtěla bych to všechno!