Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline moora
8619 příspěvků moje polička 21. března 2023 02:32

Garfie to je dobra smeska

Offline Tabea
7500 příspěvků moje polička 21. března 2023 06:00

Garfie to je vjemů, až oči přechází

Offline Mulen
4908 příspěvků moje polička 21. března 2023 06:09

Garfie tak tam bych bydlet fakt nechtěla, lae godzila je super. V Olomouci šplhá po zdi vetřelec, ale je oproti Godzile takhle malej!

Offline Garfie
27869 příspěvků moje polička 21. března 2023 06:18

Mulen Hele, ale kousek je obrovský park, fakt mega, to je náhodou fajn bydlení, za svobodna super! 

Vetřelec je parádní, vždycky, když jdu se synem, musíme kolem!

Já potkala ještě gorilu. :-)

Offline Garfie
27869 příspěvků moje polička 21. března 2023 23:36

Nějaké ty lampičky pro andulka01 :-) Není to "to" místo a ještě není peak, ale aspoň něco. Na peak to fakt vypadá na déšť, jako naschvál. :-(

Offline Garfie
27869 příspěvků moje polička 21. března 2023 23:38

A pro všechny ze série starších fotek, tradiční svatba v chrámu. Nějaké fotky už tady byly, ale z jiné svatby. :-)

Offline Torrah
3175 příspěvků moje polička 22. března 2023 10:02

Garfie tak mě tak napadá, když vidím tu svatbu - jak to je v Japonsku s rozvodovostí? Jsou tam rozvody časté? Nebo se když se jednou vezmou, musí spolu být navždy?

Offline Garfie
27869 příspěvků moje polička 22. března 2023 10:17

Torrah Dobrá otázka a i když o ní teoreticky nic nevím, čirou náhodou jsem si nedávno v knihkupectví prohlížela knížku Rozvody v Japonsku!

Píše se v ní, že v rozporu s obecným povědomím (nejen cizinců, ale i samotných Japonců) neexistuje nic jako "staré dobré časy" a Japonsko mělo na začátku 20. století nejvyšší rozvodovost na celé planetě! Japonci samotní přitom mají pocit, že jsou konzervativní a rozvody jsou až moderní záležitostí, navíc minimální proti zbytku světa, přitom čísla jsou prakticky stejná jako v Evropě. 

Ve skupině expatů se rozvody řeší překvapivě často a jsou to teda dost ostré historky, očividně tady není zvykem rozcházet se v dobrém (zevšeobecňuju pochopitelně). Cizinci po rozvodu většinou přijdou o vizum-a tím pádem prakticky i o děti. Je tady taky pořád dost nevýhodné pro ženu se rozvést, protože alimenty jsou minimální a prakticky nevymahatelné.

Autor navíc zmiňoval zákon, který zakazuje ženě se vdát do půl roku po rozvodu, zatímco muž se může oženit okamžitě. Zároveň ale píše, že proti tomuto zákonu se bojuje, takže nevím jaká je aktuální situace, byla to už starší knížka.  

Offline Torrah
3175 příspěvků moje polička 22. března 2023 10:21

Garfie díky moc! Tohle "nakouknutí pod pokličku" je úžasné! Já bych právě tipovala, že tam moc rozvodů není, že jsou hodně konzervativní a tím pádem holt drží manželství, i když to mezi nimi neklape. Zajímavá informace, opravdu.

Offline moora
8619 příspěvků moje polička 22. března 2023 10:25

Garfie sukni panu ženichovi asi závidím

já furt nemůžu pobrat, jak na jedný straně jsou ti Japonci úhlední, piplaj zahrádky, aby bylo vše v harmonii, pomíjívá krása okamžiku a tak a na druhý ta změt starejch domků, gorily na fasádách, všechny ty kjút kreslený postavičky... prostě mi to přijdou úplný protipóly

Offline Garfie
27869 příspěvků moje polička 22. března 2023 10:33

moora No to je na té zemi to nejlepší! :-) A taky ten respekt mezi těmi protipóly, viz. ten pankáč v roušce, nebo teď mi jedna Japonka, taková typická úhledná dámička, líčila, jak v mládí spávala v Mango hotelech. Což je super ujetá věc, o té vám taky musím někdy povykládat! :-)

Offline brrr
12074 příspěvků moje polička 22. března 2023 18:02

Garfie Mám známého, ten si kdysi vzal Japonku, žili tady. Během rozvodu její rodiče chtěli proplatit svatební cestu, kterou jim dali jako svatební dar. Kamarád i Japonka byli odborníci ve stejném oboru, který u nás zakládal kamarádův dědeček. V rámci porozvodového uspořádání si paní odvezla celou dědečkovu knihovnu. Ale už je to tak 20 let.

Offline brrr
12074 příspěvků moje polička 22. března 2023 18:02

Garfie Jak to dopadlo s manželem? Odveleli ho fakt na ten sever?

Offline Garfie
27869 příspěvků moje polička 22. března 2023 22:17

brrr Jo, ty historky jsou podobného ražení. Je to krutá rasa!

Muž je na severu (teda aktuálně na jihu v Kjotu, šťastlivec!) a je to horší, než jsme čekali. Prý je v práci do devíti, původně říkal, že v pátky bude jezdit brzo a zítra chtěl cestou vyzvednout moji neteř na letišti, ale nakonec dorazí až v noci. A příští týden máme mít dovolenou, ale to prý zatím neměl odvahu připomenout, aby mu ji nezatrhli. Protistrana prý vůbec netuší, že tam nebude. 

Offline continuity
41412 příspěvků moje polička 22. března 2023 22:30

Garfie chudák manžel. Toto je hrůza, když si celý korporat myslí, že ho spasí jeden človek. 

Offline Garfie
27869 příspěvků moje polička 22. března 2023 23:01

continuity Jo, přesně. Akorát tady je to bohužel asi pravda, protože Japonci se svým přístupem takové ty krizové věci, na které nejde předem udělat postup, očividně neumí zvládnout. Viz Fukushima. Té dovolené se teda bojím, protože v plánu je cca 2600 kiláků a každý den máme nějaký přesun, moc prostor pro nějaké zoom meetinky tam není. :-( 

Offline brrr
12074 příspěvků moje polička 22. března 2023 23:02

Garfie Ale ne, to je fakt na pytel! Držím palce, ať klapne aspoň ta dovolená a pak se uvidí.

Offline andulka01
12617 příspěvků moje polička 23. března 2023 10:11

před časem tu byly japonské KitKat, tak kdyby někdo potřeboval...

Offline bram
4111 příspěvků moje polička 23. března 2023 10:13

andulka01 no ale to ze studijních důvodů budu muset něco objednat :))

Offline andulka01
12617 příspěvků moje polička 23. března 2023 10:16

bram Budeme je chroupat při čtení tohoto vlákna a snění o Japonsku