Ordinace 24/7

15. ledna 2024 19:01
Offline Aranel
6275 příspěvků moje polička 18. listopadu 2025 20:53

Tabea

Karja Jako je to nepopulární, ale je to prostě tak...

Offline Tabea
7505 příspěvků moje polička 18. listopadu 2025 21:06

continuity mám 30 tablet 20mg, ráno to začnu brát. Tak třeba ani na tu gastroskopii nedojde.

Offline Tabea
7505 příspěvků moje polička 18. listopadu 2025 21:10

Karja teď jsem koukala, že tady je volně prodejný jen v balení 14 tablet. Jak někdo zajistí, abych se nechodila pro další co dva týdny, netuším. Ja dostala recept. MUDr napřed podle lehce zvýšeného crp tipla virus, tak jsem se toho držela. Dneska jsem dostala ten gastro termín, tak jsem se stébla pustila a najedu chemii.
A samozřejmě teda očekávám, že to teď stejně přejde samo, když jsem to tu vybalila.

Offline continuity
41412 příspěvků moje polička 18. listopadu 2025 21:16

Tabea jo začni ho brát, mně fakt pomohl a řekla bych, že i nějaký ten vřídek zalecil. Než došlo po měsícich čekání na gastroskopii, nebylo tam, kromě známek refluxu, nic. Ale dostala jsem 2x20mg. 

Efekt se objevil po cca týdnu, deseti dnech? 

Online Karja
43573 příspěvků moje polička 18. listopadu 2025 21:16

Aranel Bohužel no, já jsem prapůvodně byla odeslána na chirugicky výkon s nálezem z magnetické rezonance na tom kloubu. Takže vždycky po sérii nějakých neúspěchu mě to zase zviklá, zda do toho nehrabnout nějak víc, kdo se na to jak tváří, ale teda už se na to nikdo netváří, takže tak no...ono je to takové úmorné hrozně, že nejsou vidět žádné výsledky a kolikrát je to ještě horší, ale jako člověk se posouvá, ziskava jiné informace, tak už snad se to někam dostane...

Offline Sweet Potato
39522 příspěvků moje polička 18. listopadu 2025 21:19

Tabea Ouvej, držím palce.

Offline continuity
41412 příspěvků moje polička 18. listopadu 2025 21:23

Karja tyhle chronické bolesti jsou hrozně úmorné, fakt tlapkam. 

Ale skus se do toho fakt opřít, dej tomu prioritu a dělej co ti na ty fyzio doporuci, včetně cvičení. Mně to vždy vyjde nějak nejlíp, prostě zkusit udělat vše, co jde a dost často se to konečně někam hne. 

Online Garfie
27870 příspěvků moje polička 19. listopadu 2025 04:32

K těm očím, já už tady psala, že mi našli počínající zelený zákal, byla jsem pro jistotu na kontrole i v Česku, kde mi nenašli nic, tak nevím...beru kapky, ale tak nepravidelně. Ovšem díky tomu jsem narazila na kamarádku, která má zelený zákla od pětatřiceti, kape si dokonce 2x denně, přišli na to taky náhodou (stejně jako u mě), příznaky žádný. 

A když jsme u stížností, ráno když se vzbudím, mám děsný mravenčení v rukou, dost se to opakuje na to, aby to byla náhoda...kdyby někdo měl nějakou radu či podnět....

Offline viktorka_od splavu
48808 příspěvků moje polička 19. listopadu 2025 06:46

Garfie ja bych s tim zasla na fyzioterapii, akorat ted to mas trochu problematicky.. imho posilit svaly kolem patere, ale spravne

Offline viktorka_od splavu
48808 příspěvků moje polička 19. listopadu 2025 07:07

Garfie jeste me napada, nezhublas ted trochu?

Online Garfie
27870 příspěvků moje polička 19. listopadu 2025 07:55

viktorka_od splavu To právě vůbec, to hubnutí se mi pořád nedaří...doktorka mi předepsala statiny, mám zvýšený cholesterol a dědičnou zátěž v rodině, tak jsem myslela, že to je z toho. Přestala jsem je brát, ale nezmizelo to. 

Offline Victoria
1357 příspěvků moje polička 19. listopadu 2025 08:14
Reakce na Garfie:

A když jsme u stížností, ráno když se vzbudím, mám děsný mravenčení v rukou, dost se to opakuje na to, aby to byla náhoda...kdyby někdo měl nějakou radu či podnět....

​Tohle jsem řešila, vyšetření jsem žádné neabsolvovala, ale protože v přechodu mi mimo jiné způsobovaly potíže ztuhlé svaly a šlachy, tak jsem šla rovnou k fyzioterapeutovi a ten mi pomohl okamžitě. Měla jsem velmi stažené svaly pod klíční kostí, poznala jsem to i sama na krku, jedna strana byla viditelně staženější. Každopádně byl to útlakový syndrom klíční kosti, který může mít i další příčiny. 

Zkuste mírně protahovat krk s nataženou rukou do strany a klidně si zajet i prsty za klíční kost a zkoušet, jestli ucítíte nějakou změnu. Pokud to bude ono, ten efekt protažení by měl být cítit až v těch prstech. Přeji ať si dokážete pomoci sama:-)

Offline Victoria
1357 příspěvků moje polička 19. listopadu 2025 08:18

A dovolím si sem dát doporučení na masážní pistoli, to je pro mě už "must have", lze si tím ulevit od mnoha obtíží.

Online Garfie
27870 příspěvků moje polička 19. listopadu 2025 08:22

Victoria To je super tip, děkuju moc!!! 

Offline baltik
4951 příspěvků moje polička 19. listopadu 2025 08:23
Online Garfie
27870 příspěvků moje polička 19. listopadu 2025 08:25

baltik Díky moc, napíšu si Ježíškovi! :-) Koukám, že tam je výtažek z červené rýže, tu jsem objevila i tady a už zkouším. V prosinci půjdu na krev, tak uvidím, jestli je nějaký posun. 

Offline continuity
41412 příspěvků moje polička 19. listopadu 2025 08:50

Garfie baltiknež si napíšeš,něco si o tom přečti. 

Muz má vysoký cholesterol, tak jsem trochu hledala co a jak a k červené rýží jsem našla, že ty výtěžky obsahují jeden ze statinu (lovastatin), který se už léčebné moc nepoužívá, protože mame lepší látky. 

Moc v tom nevidím smysl, jediné že by někdo radši zobal "bylinky". V žádném případě to pak nekombinuj s jinými statiny. 

Online Garfie
27870 příspěvků moje polička 19. listopadu 2025 09:34

continuity Kombinace by mně pochopitelně ani nenapadla! Já spíš z těch statinů nejsem úplně nadšená, jako ne že bych je nechtěla brát, kdybych měla cholesterol opravdu vysoký, ale je to spíš takové na hraně. Ráda bych se ještě chvíli obešla bez nějakých trvalých léků, nikdy jsem žádné nebrala. Začala jsem, ale úplně dobrý pocit jsem z toho neměla, tak jsem si říkala, že je vysadím a zkusím jestli pomůže nějaká přírodní variana. Pokud se ukáže že ne, vrátím se k nim. 

Offline continuity
41412 příspěvků moje polička 19. listopadu 2025 09:41

Garfie no právě nevím, jestli si tím, že nahradíš statiny v lécích přírodním doplňkem, který funguje na bázi statinů, až tak pomůžeš. 

Tady odpověď farmaceuta, neumím na to dát link. Osobně bych asi zkoušela ty fytoestroly, taky jsem je muži pořídila, tak uvidime.

Dotaz byl na přírodní doplňky stravy na snížení cholesterolu. 

Dobrý den.

Zcela jistě jsou účinné přípravky s obsahem fermentované červené rýže. (Bioaktivní červená rýžeCholestenArterinArmolipidCannamediqCholePRO....). Tato látka (Monakolin K) je přírodního původu, je však chemicky identická s látkou Lovastatin. Je to lék ze skupiny statinů a je to ten nejstarší, který se, vzhledem ke svým nevýhodám, již v praxi u nás nepoužívá. Je třeba tedy dodržovat všechna opatření, která s tím souvisí. Pozor je třeba dát na kombinace s některými léky, např. antibiotiky. Zároveň se může objevit svalová slabost či závažnější poškození svalové tkáně. Zcela nevhodná je pak kombinace se syntetickými léky.

Snížit množství tuků lze také příjmem omega 3 a 6 mastných kyselin (zdroj zejm. rybí tuk). Ze schválených zdravotních tvrzení je však patrné, že tohoto kýženého účinku dosáhneme až při konzumaci 2g EPA a DHA/den. Např. u nejvíce prodávané Omega3 od Fy. Walmark, by jste denně musela zkonzumovat sedm kapslí. 

Poslední možností jsou fytosteroly. Zde exceluje přípravek Vegapure, který má nyní inovované složení, je bez rizik a stačí 1-2 kapsle denně. Podobně je na tom i Arterin cholesterol. I zde jsou steroly, avšak v nedostatečné dávce, účinek tedy zajišťuje zatím neověřený artyčok.

S pozdravem.
Mgr. Václav Navrátil
vedoucí lékárník Olomouc

Offline baltik
4951 příspěvků moje polička 19. listopadu 2025 09:52

continuity Garfie aha, tak pardon, vychazela jsem z rozhovoru s petrem marou, ktery se doplnky stravy dost zabyva, ale lekarnik samozrejme neni