Ordinace 24/7

15. ledna 2024 19:01
Offline Jimik
příspěvků moje polička 19. května 2024 16:29

Jos marieu Prosím o konzultaci všechny lékařky, nejen jmenované. Tatínek normálně s vysokým tlakem, cukrovkou, bércovym vředem tento víkend dvakrát upadl. Včera se zvládnul zvednout sám a dnes jsme ho tahali z vany až po cca 3 hodinách. Vždy u toho byla sestra z domácí péče, která chodí tatínkovi převazovat ten bércový vřed. Cukr byl relativně v normě, ale včera měl tatínek tlak 100/70 a dnes jen 80/50 a já jsem z toho vyplašená, protože táta zřejmě padá v důsledku toho nízkého tlaku, ale sestra tvrdí, ze když spolupracuje, je při vědomí a orientovaný, tak to bude jen následek pobytu ve vaně (podotýkám bez vody, táta se nešel koupat, jen si na tu vanu chtěl sednout a ztratil na jejím okraji rovnováhu). Že to není na volání RZ a že mám počkat do zítřka a konzultovat to s jeho kardiologem. Táta proti zavolání záchranky také protestuje a mě se nechce burcovat proti jeho vůli, ale zároveň se bojím abych něco nezanedbala. Táta bere léky na ředění krve. 

Offline Makara
3535 příspěvků moje polička 19. května 2024 17:05

Jimik

Požadujte pořádné kardio vyšetření. 

Můj táta taky občas zavrávoral, občas spadl. Doktorka jen pokrčila rameny - že věk a tlak. Až jednou spadl tak, ze si zlomil nohu, tak to z mámy vylezlo.  Během  pobytu v nemocnici mu udělali zběžné kardio. Tak jsem vymohla důkladné - a skončilo to kardiostimulátorem.

Offline marieu
5122 příspěvků moje polička 19. května 2024 17:29

Jimik jestli máte možnost doma měřit tlak, tak bych přechodně vysadila léčbu, měřila tlak, dbala na hydrataci, vstávání pod dohledem a důkladná kontrola u internisty co nejdříve. Pokud nejeví známky nějakého úrazu z těch pádů nebo neurologické příznaky- ztráta orientace, zmatenost, slabost končerin symetrická nebo asymetrická, můžeš třeba zkusit i jen zavolat na pohotovost a poradit se s lékařem. Asi i na dispečinku rzp by ti poradili. Víc neporadím, je to mimo můj obor.

Offline Jos
příspěvků moje polička 19. května 2024 17:31

Jimik Ano, poradne kardio vysetreni. Muze mit opravdu poruchu rytmu ve smyslu pomale srdecni akce...Na zachranku dnes to asi neni, ale ty leky na redeni krve muzou byt nebezpecne, pokud by si nejak pri padu ublizil. Pokud ma 80/50 je terapie vysokeho tlaku prestrelena, to samo o sobe muze zpusobit kolaps. Asi by nebylo od veci i neurologicke vysetreni. Ale pokud by se to opakovalo, klidne bych volala RZS. 

Offline Jimik
příspěvků moje polička 19. května 2024 17:33

Makara Jos marieu    Díky za reakci i informace.

Offline mitford sister
1653 příspěvků moje polička 19. května 2024 17:43

Jimik a taky CTčko, právě jsem přijela od táty ze špitálu, je po operací, měl krvácení do mozku - subdurální hematom, taky má prášky na ředění a to je rizikový z tohohle pohledu, jak mi vysvětlili. Držím pěsti! 

Offline Makara
3535 příspěvků moje polička 19. května 2024 18:11

Jimik no a ještě nechat překontrolovat všechny léky, co užívá.
Tátovi změnili léky na "prostatu". Už si nevybaluju přesný důvod, ale možná ze ovlivňovaly ten tlak.

Offline Jimik
příspěvků moje polička 19. května 2024 19:16

Tak teď tátu odvezla RZP, protože mu tlak dále klesl na 74/50, takže jsem nevydržela a zkonzultovala to na 155 a výsledkem je odvoz do nemocnice na vyšetření na internu. Tak doufám, že snad přijdou na důvod toho poklesu, protože táta má tu medikaci na vysoký tlak nastavenou už léta a doteď to drželo. V poslední době nedošlo k žádné změně v nastavení léků. Tak snad to nebude nic vážného.

marieu Jos Makara mitford sister 

Moc děkuji za vaše rady a postřehy

Offline marieu
5122 příspěvků moje polička 19. května 2024 20:25

Jimik moc držím palce!! 

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 19. května 2024 21:05

Jimik drzim palce a otcovi mitford sister tiez!

Offline continuity
41412 příspěvků moje polička 19. května 2024 22:07

Jimik

Drzim palce.

To je dobře, že ho vzali do nemocnice, nám dědu neodvezli ani ve chvíli, když sebou z nízkého tlaku švihnul a rozbil si hlavu. 

Offline Jimik
příspěvků moje polička 19. května 2024 23:16

continuity Tomu se ani nechce věřit, ale už ni taky jednou vrátili tátu z nemocnice poté co ho odvezla záchranka, se 40 horečkou a erysipelem. Že nemají lůžko, takže jsem v noci toho bezvládného tátu tahala do auta a domů a je to jeden ze zážitků, který bych si nerada zopakovala.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 19. května 2024 23:18

Jimik nemají lůžko? Hodně sil přeju

Offline Jimik
příspěvků moje polička 19. května 2024 23:31

Evaeva Omlouvám se za zmatení, tentokrat je táta hospitalizován. 
Ten případ o kterém jsem psala Continuity se odehrál loni v zimě.

Offline Lamicka
14112 příspěvků moje polička 22. května 2024 14:13

Muz ma zvyseny cholesterol a kyselinu mocovou. Dr mu to poslal jen elektronicky s informaci, ze muze upravit stravu a zvysit pohyb. Jime pestre, smazim vyjimecne, hodne zeleniny, minimum sladkeho, zadne sladke napoje, minimum kavy... muz cvici, beha, jezdi na kole, je hodne stihly. Jedinou neresti je kvalitni vino, ale dame si jen patek-sobota, jen 1-2 sklenicky. Fakt nevim, co vyznamne zmenit. Muzu ubrat maso, toho jime porad vic, nez bych chtela. Nenapada vas jeste neco? 

Offline Karja
43573 příspěvků moje polička 22. května 2024 14:27

Lamicka Muž ted taky přišel s vyšším cholesterolem, ale říkal, že je to nějaký jiný typ cholesterolu, něco jako "stresový cholesterol", no prostě doktorka mu nenavrhla ani žádnou léčbu ani upravu jídelníčku, pokud ho už má vyvážený, že je to prý ze životního stylu spíš jako celku nejen výživa....(takhle mi to podal:-D), měl to už i jednou na nějakých jiných testech u jiné lékařky a taky to neřešila.... Určitě mě tady ale někdo fundovaný opraví.

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 22. května 2024 14:29

Lamicka Omezit puriny ve stravě, řešili jsme to u otce. Nejsem ale lékař. Táta teda I po úpravě vyfasoval diagnózu. Držím palce.

Offline Lamicka
14112 příspěvků moje polička 22. května 2024 14:44

Karja Kan diky!  

stresu ma ted az az :( pry pokud tam neni uz prostor pro upravu stravy, tak doporucuje nasadit statin, coz vubec netusim co je. 

Bude se muset ozvat dr. 

Offline viktorka_od splavu
48807 příspěvků moje polička 22. května 2024 14:51

Lamicka na tu kys. mocovou nejlip pomaha zlepsit pitny rezim:-) (ozkouseno kolegou co ho fakt trapila dna, zkousel leccos i leky i diety a nejvic mu funguje pit hafo vody:-)

statiny bych ja osobne nechtela, ale prozkoumej to

Offline viktorka_od splavu
48807 příspěvků moje polička 22. května 2024 14:52

Karja tvuj sambo ktery se zivi pohankou a mrkvi jo?:-))