slniecko asakra! To jsem mela vedet driv :)))))))
diky moc za tipy Ja myslim ze to bude kombinace slozek Ty co mam ted a uz skoro na dne mi to nedelaji Doufam teda pevne ze to tak je a ne ze zacnu byt najednou alergicka na vsechny ?!?!? Chci vonet :)
Dúfam aj ja a držím palce. Ako áno, vždy je to nejaká zo zložiek, to horeuvedené je len také všeobecné, ktorým začnem vždy, keď mi niekto hovorí o alergii na parfémy, lebo mám najčastejšiu skúsenosť, že pleť proste začne reagovať na etanol. Tobôž na jar/leto, keď je to aj v súvislosti so slnkom.
No na úplne všetky ingrediencie nemáme ako prísť, viď článok od alibi :
https://www.parfumanie.cz/clanky/captives-zajatci-parfemoveho-prumyslu:a234.htm
ale aspoň, keď sa pozrieš na zloženia, tak alergény by mali byť vypísané zvlášť, preto nemáš len "voda, parfém, etanol", ale aj ďaľšie látky, to nie sú len konzervanty a farbivá, ale aj molekuly, ktoré v tom parféme už zahrnuté sú, ale mohli by byť potencionálnymi alergénmi.
Napríklad toto je INCI Chanel Coco EdP:
ALCOHOL, PARFUM (FRAGRANCE), AQUA (WATER), BENZYL SALICYLATE, LIMONENE, GERANIOL, LINALOOL, COUMARIN, CITRONELLOL, EUGENOL, HEXYL CINNAMAL, ALPHA-ISOMETHYL IONONE, BENZYL BENZOATE, CITRAL, CINNAMYL ALCOHOL, FARNESOL, BENZYL ALCOHOL, ISOEUGENOL, BHT, CI 14700 (RED 4), CI 19140 (YELLOW 5), CI 42090 (BLUE 1), IL35-1
Benzyl Salicilát - je v množstve esenciálnych olejov (napríklad ylang-ylang)
Limonene - terpén, nachádzajúci sa v množstvo EO (napríklad santal)
Geránium - ďaľší terpén, nachádza v množstve kvetín (napríklad pelargónia)
Linalool - levanduľa, bazalka, ďalšie bylinky
Coumarin - vanilka, tonka
Benzyl Benzoate - obsahuje ju veľké množstvo EO
Citral - v kvetinových a citrusových EO
Citronellol - zase levanduľa, santal a geránium, potom trebárs pomarančový kvet, citrónová tráva
Eugenol - klinčeky, muškátový oriešok
Hexyl Cinnamal - zase škorica (ale aj trebárs peruánsky balzam)
Farnesol - ruža, kvety, živice
Benzyl Alcohol - ruža, hyacint, ylang
Isoeugenol - klinčeky, škorica
Alpha-Isomethyl Ionone - syntetická látka, pridáva sa do rôznych akordov, napríklad kosatcového, fialkového, rôznych kvetinových
Ako to nie je tak, že ten parfém na človeka vysype hromadu alergénov, to je v stopových množstvách a je to prísne testované. Skôr ako keď vyrobíte mliečnu čokoládu s orieškami - niekto je alergický na mlieko, niekto na kakao a niekto na oriešky, ale pre absolútnu väčšinu ľudí je to neškodná cukrovinka. A ak sa v rovnakej továrni vyrába ešte aj niečo so sójou, tak budete mať v tom zozname alergénov pre istotu aj tú sóju.
A ako hovorím, úplne najčastejšie mám skúsenosť, že ľudí dráždi ten alkohol, tam je napriklad riešenie aj ako viktorka_od splavu voňať si oblečenie, lebo ten z oblečenia rýchlo vyprchá a ostatné je v pohode.
Alebo používať z danej línie trebárs telové mlieko.