Kytičky aneb zelené prsty...

01. února 2015 13:31
Offline andulka01
12721 příspěvků moje polička 15. dubna 2026 12:37

Pinot Noir tak jsem si chtěla udělat radost, že u Winterový doplním košík o Kordes růže. Obě, co bych chtěla, jsou vyprodaný. Grrr. Dneska se mi nedaří.
No nic, koupím chemii, nastříkám ty doma a o víkendu budu pokračovat na přítelově zahradě.

Ovšem až vykopu ty napadené, stejně musím nějak ošetřit tu půdu, že? Ty spóry tam budou. Nemám jiný prostor, než kde už růže (napadené) jsou.

Offline Pinot Noir
29510 příspěvků moje polička 15. dubna 2026 13:20

andulka01 asi bych na desinfekci půdy použila dusíkaté vápno, kdybych na to místo sázela zase růži.  

Online Victoria
1395 příspěvků moje polička 15. dubna 2026 14:51

andulka01 To je zvláštní ta skvrnitost v této době. Je brzy a sucho... Moje růže ještě listy nemají. Každopádně bych je nekopala, pokud se vám do toho úplně nechce. Je to tedy primárně estetický problém, zas tak závažná choroba to není. Některé odrůdy jsou na to mimořádně háklivé, ale osvědčilo se mi (obecně i u růží speciálně), že pokud je o ně opravdu dobře postaráno, hodně vody a výživy během celé sezóny, tak ta přirozená odolnost rostliny se rapidně zvyšuje. 

Offline andulka01
12721 příspěvků moje polička 15. dubna 2026 15:09

Victoria děkuji, taky mě to překvapilo. Každopádně vloni ji měly růže na obou zahradách (Praha i Jižní Čechy). Staré, jakože fakt 40 let staré, růže na jihu na to myslím celkem doplatily, hodně promrzly. Odtamtud jsem si odvezla jen ty tříleté. Budu je sledovat.

Offline berush
449 příspěvků moje polička 16. dubna 2026 18:44

Jdu do rizika a koupila jsem si sazenici granátového jablka, tak doufám, že se mu u nás bude líbit. 190 mnm, u zdi, fíky mi jdou skvěle, tak snad i tento exot.

Online Myrtila
5126 příspěvků moje polička 16. dubna 2026 20:54

berush Tak na to jsem zvědavá, taky nás to láká, ale všude čtu, že na zimu je nutné ho stěhovat někam dovnitř, a to nemáme kam, tak jsme to odpískali, než se tu oteplí natolik, že v zimě nebude mrznout

Offline berush
449 příspěvků moje polička 16. dubna 2026 21:13

Myrtila nesehnala jsem odrůdy, které snesou krátkodobě -22, tak jsem vzala tu co by měla krátkodobě snést -15. Plánuju 2-3 roky v nádobě a pak hybaj nafurt ven na záhon. Přinejhorším na pár dni zabalím.

Online Myrtila
5126 příspěvků moje polička 16. dubna 2026 21:20

berush No, to jsem asi koukala na stejné, právě snad u všech se doporučovalo ze začátku na zimu schovat, ale to bychom ho museli mít v obýváku a pak jsem koukala na návody, jak si postavit takový přenosný fóliovník, který se pak případně na zimu postaví okolo toho stromku venku, no a to bychom asi fakt nedali

Online Myrtila
5126 příspěvků moje polička 16. dubna 2026 21:21

berush Když sem tak průběžně napíšeš, jak se mu u vás (a vám s ním) daří, budu ráda, třeba bychom se časem taky rozhoupali ale asi bychom museli koupit nějaké vzrostlejší, co by se už nemuselo schovávat na zimu. 

Offline Janulik03
19913 příspěvků moje polička 17. dubna 2026 09:03

berush tak to som zvedavá. Ale pokiaľ ti idú figy, nevidím dôvod, prečo by nešlo aj granátové jablko. Ono asi postačí prvé roky, ,kým je menšie chrániť, a uvidíte sami čo a ako.

My máme len malé, má asi 20 rokov, je v zimnej záhrade a v lete vonku. Na zimu opadá, ostriham ho vždy. Tento rok som nechala aj plody.

Offline Janulik03
19913 příspěvků moje polička 17. dubna 2026 09:05

A prvý tulipán

A bledule 

Uz to vyzerá lepšie 

Offline Karja
43917 příspěvků moje polička 17. dubna 2026 09:21

Janulik03 Ale je to fakt esteticky hrozně pěkná rostlina. Ty máš ty fotky domova vždycky hrozně pěkný a to jakoby jsou to přitom jen tak cvaknutý momentky. Mně to uplně navnadí mít taky zimní zahradu...jenže my jí mužeme mít maximálně tak na sever:D

Offline Janulik03
19913 příspěvků moje polička 17. dubna 2026 09:26

Karja no ale ona na sever tiež má niečo do seba. My ju máme na západ a bočná strana na juh, tam našťastie cez leto tieni visteria. Preto aj máme záclony, ktoré tienia v lete tomu najprudsiemu slnku. Ono to dodá, hlavne v zime, ten pocit svetla a keď sa oprie slnko do skla, je to veľmi príjemné. Len smelo do plánov . Naši mladí ju majú tiež v pláne, sa smejem, ako kedysi dcéra nechcela nič, len trávnik, dlažbu a bazén

Offline Karja
43917 příspěvků moje polička 17. dubna 2026 09:42

Janulik03 No, my na sever máme uplně ideální místo, jak z pohledu umístění v interiéru domu, tak umístění v zahradě. Z jedné boční by byla na východ, tam by chvilku svítilo a druhá boční na západ, tam by taky chvílku svítilo, ale samozřejmě v zimě, jak se jakoby zkracuje ta dráha slunce po nebi, tak to by třeba na západ nesvítilo vůbec. Je to místo, co zastiňuje dum no. 

Dcera:D:D No jasně, však já jsem taky říkala, že začínám se zahrdou ve 40...ale pak jsem viděla jak to tady sambo vede a taky jsem zjistila, že začínám stíhat. Ale ono mi to vlastně vyjde, že ve 40 budu mít teda to zasázené ted aspon trochu vzrostlé už:D

Offline Janulik03
19913 příspěvků moje polička 17. dubna 2026 10:30

Karja to je kopa času, my sme sa presťahovali pred mojou 50. Naši to mali udržiavané, pekné, ale podľa ich vkusu, tak postupne som menila, stačila, zo začiatku to bol boj, otec potrebuje hriadky, čistý drevený plot a pod, ale časom si to sadlo, videl že nenicime, už sa mu to aj páčilo, tak prečo nepokračovať?

Offline Janulik03
19913 příspěvků moje polička 17. dubna 2026 10:58

Takto to bolo, ibaže všetko bolo prírodné drevo a LEXAN strop, čo bolo hrozné v lete, tiež mali LEXAN miesto skla, nebolo, vidieť von pre mňa veľká frustrácia 

Offline Janulik03
19913 příspěvků moje polička 17. dubna 2026 11:06

Pardon za haksne niekto maká, niekto má vyložené nohy

Offline moora
8627 příspěvků moje polička 17. dubna 2026 12:05

Janulik03 tu zimní zahradu ti hodně závidím, je perfektní!

Offline Janulik03
19913 příspěvků moje polička 17. dubna 2026 13:32
Offline continuity
42024 příspěvků moje polička 17. dubna 2026 13:52

Janulik03 Janulik03 jj, ta zimna je skvělá.

Já mám jen zasklený balkon a v zimě je to opravdu jiné. Věčná škoda, že se ty balkony dělaly tak úzké, 20-30 cm bych klidně obětovala z obýváku a byl by to plnohodnotný prostor.