Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Myrtila
5024 příspěvků moje polička 25. února 2026 16:38

Karja My děláme taky z vařené ryby, ale to je asi zase úplně jiné jídlo taková à la humr - vařené filé, nastrouhaná syrová mrkev, sterilovaný celer na nudličky, majonéza, citron, pepř, sůl. 

A nebo takový salát, je to vlastně náš bramborový salát tak, jak ho děláme na Vánoce, a do něj pokrájené zavináče. Jen s ohledem na kyselost ryb dávám méně kyselých okurek a obvykle už ničím nedokyseluji. 

Offline barbucha blogger
34974 příspěvků moje polička 25. února 2026 18:12

notna 

Já jsem teda rozdíl mezi polívkou z hlavy a polívkou z filetu nepoznala, zelenina i koření stejný... tak nevim.

No nic, vzhledem k tomu že ji u nás jím jen já, přestala jsem ji vařit -  občas si nějakou rybí dám v hospodě,  když jsem u zřítelnice. Tam teda dělají moc dobrou, ale ne z kapra - je tam treska, losos i krevety apod., a hlavně je se šafránem, mňam! Pokusila bych se i doma, nic složitýho určitě, ale von by mi to asi zas nikdo nejed.

Osobně nemám vůbec ráda rybí jídla... jako samotnou rybu kdykoliv a tu polívku taky, ale jak je to v nějaký omáčce nebo směsi, tak to nedávám. Jednou nám zeť připravil že jako jejich vánoční specialitu, Janssonovo pokušení se to snad jmenuje, zapečený brambory s rybama, no to jsem měla pokušení se vobrátit naruby spíš

Offline MP Marge
6764 příspěvků moje polička 25. února 2026 21:11

barbucha Jezis, mne by to urcite chutnalo, ja rybi jidla miluju

Nechtel by me zet pozvat!?

Jak neco voni rybinou, nebo jen tak vseobecne morem, tak mi to zarucene chutna!

Akorat na jednu delikatesu jsem si nikdy netroufla, a to na susenou meduzu. To se mi ekluje.

A jeste, jak je nekde ta specialita, snad na Islandu, takova ta shnila ryba, to by na me mozna taky bylo moc. Ale na tu jsem osobne jeste nikdy nenarazila. 

Offline MP Marge
6764 příspěvků moje polička 25. února 2026 21:12
Reakce na Karja:

andulka01 viz výše, to nemá podle mě stabilní recept:D. Základ je vařená obraná ryba a pak dej si tam co chceš;)

​Mne by tim tvuj sambo uctil! To abych se nekdy v lete stavila  

Offline MP Marge
6764 příspěvků moje polička 25. února 2026 21:15

barbucha Nedalo mi to a vygooglovala jsem "Jansson's frestelse"! Trvam na tom, ze bych byla nadsena! Akorat jestli te cibule tam nedavaji moc, tu moc nemusim.

Offline Karja
43573 příspěvků moje polička 25. února 2026 21:16

MP MargeVážně? Ja mám třeba ráda morske ryby a všechny možný potvory, ale tyhlety sladkovodní ryby moc ne. Ještě tak pstruha nebo candáta nějak příčetně připraveného;-)

Offline MP Marge
6764 příspěvků moje polička 25. února 2026 21:24

Karja Ja beru vsechno! Chutnaji mi i takovi ti velci kapri, na ktere jsou stiznosti, ze smrdi bahnem. Mne to vubec nevadi.  

Offline Mermaid
příspěvků moje polička 26. února 2026 03:09

Myrtila heleď a není ten bramborový salát po tom zavináči cítit? To si vůbec neumím představit, pro mě je br salát jemné, lahodné jídlo a představa, že z něj cítím rybinu...ale vím, co rodina, to jiný recept na salát. A k tomu jíte normálně řízky nebo zase rybu?

Offline Myrtila
5024 příspěvků moje polička 26. února 2026 10:17

Mermaid Ne, ten salát s rybou je samostanté jídlo, k tomu už nic nejíme. 
Jinak k rybě na Vánoce děláme normální bramborový salát bez ryby uvnitř

Offline Janulik03
19719 příspěvků moje polička 26. února 2026 11:09

Pinot Noir ja teda mám stále jeden recept, vždy sa mi vyklopila pokiaľ som fakt nedala do umývačky. Odvtedy je forma iba na okrasu 

Teda tá Nordic 

Offline barbucha blogger
34974 příspěvků moje polička 26. února 2026 11:24
Reakce na MP Marge:

barbucha Jezis, mne by to urcite chutnalo, ja rybi jidla miluju

Nechtel by me zet pozvat!?

Jak neco voni rybinou, nebo jen tak vseobecne morem, tak mi to zarucene chutna!

Akorat na jednu delikatesu jsem si nikdy netroufla, a to na susenou meduzu. To se mi ekluje.

A jeste, jak je nekde ta specialita, snad na Islandu, takova ta shnila ryba, to by na me mozna taky bylo moc. Ale na tu jsem osobne jeste nikdy nenarazila. 

​Na Islandu mají hákarl, to jest fermentovanýho žraloka. Bude to asi strašný moc, žralok je i tak mocně cítit močovinou a po tom dlouhým naložení to ještě vynikne... viděla jsem dokument o islandský kuchyni a dotyčnej průvodce (gastronomickej světák, co už ochutnal kdeco na celý zeměkouli) to na férovku vyplivnul

Ve Švédsku je podobná specialita, surströmming - fermentovaná treska, taky proslulá děsivým smradem. Neodvážila jsem se doteď... i vzhledem k tomu že je to snad zakázaný brát i do letadla (na palubu i do podpalubí!): chovají to v plechovkách a kdyby došlo změnou tlaku k explozi, tak je po cestujících Myslím že Švédi to jedí jenom o Midsommaru, kdy se stoly prostírají zásadně venku

Offline Ounz
20359 příspěvků moje polička 27. února 2026 08:48

Myrtila tyjo tak o týhle variantě bramborovýho salátu jsem ještě neslyšela! Zajímavý..

Offline Myrtila
5024 příspěvků moje polička 27. února 2026 08:52

Ounz Už ani nevim, kde jsem to kdysi našla, a my máme rádi ryby jakkoli, tak se to ujalo

Offline Pinot Noir
29250 příspěvků moje polička 27. února 2026 12:28

Janulik03 hmm, tak to je matroš na dvě věci. 

Offline Janulik03
19719 příspěvků moje polička 27. února 2026 13:27

Pinot Noir presne

Offline Ounz
20359 příspěvků moje polička 27. února 2026 13:39

Myrtila chápu! No musela bych to nejdřív ochutnat, než bych to zkusila vyrobit :)

Offline Myrtila
5024 příspěvků moje polička 27. února 2026 14:00

Ounz Tak to zase chápu já

Offline MP Marge
6764 příspěvků moje polička 27. února 2026 14:41
Reakce na barbucha:

​Na Islandu mají hákarl, to jest fermentovanýho žraloka. Bude to asi strašný moc, žralok je i tak mocně cítit močovinou a po tom dlouhým naložení to ještě vynikne... viděla jsem dokument o islandský kuchyni a dotyčnej průvodce (gastronomickej světák, co už ochutnal kdeco na celý zeměkouli) to na férovku vyplivnul

Ve Švédsku je podobná specialita, surströmming - fermentovaná treska, taky proslulá děsivým smradem. Neodvážila jsem se doteď... i vzhledem k tomu že je to snad zakázaný brát i do letadla (na palubu i do podpalubí!): chovají to v plechovkách a kdyby došlo změnou tlaku k explozi, tak je po cestujících Myslím že Švédi to jedí jenom o Midsommaru, kdy se stoly prostírají zásadně venku

​Jo, to je ono! Myslim, ze bych se taky neodvazila, uz jen takhle popsane to zni straslive

Offline Garfie
27867 příspěvků moje polička 28. února 2026 00:42

MP Marge barbucha O té švédské rybě jsem viděla nějaký gastro dokument, jak to otevírají metry daleko od párty stolů. Ale pak teda všichni říkali, že když se dáš mikroskopické množství na knackebrod s máslem, tak je to fakt dobrý!!!

Offline Garfie
27867 příspěvků moje polička 28. února 2026 00:47

Jinak já byla včera na lekci tajwanské kuchyně, přežrala (doslova) jsem se tak strašně, že v následujícím tréninku Eisa dance jsem nepotřebovala buben a mohla použít vlastní břicho a na večerní párty jsem vůbec nejedla!!