Přiznání

01. prosince 2016 10:57
Offline tv
4163 příspěvků moje polička 13. dubna 2026 10:21
Reakce na JankaM:

Tak já na to taky koukala, v tom Moje konto rodičovské taky nemám, ale když na stránkách ČSSZ zkusím Informativní důchodovou aplikaci, tak tam je vše.    

​Tak jsem to zkusila, přidala jsem si děti s datem narození a taky je tam mám. Pinot Noir 

Offline Tabea
7722 příspěvků moje polička 13. dubna 2026 10:43

Garfie moji kamarádky máma, rumunka, ročník ca. 1960, šla taky do důchodu něco po padesátce (55?).  

Offline notna
9168 příspěvků moje polička 13. dubna 2026 16:00
Reakce na brrr:

Kolegyně mezi řečí zmínila, že posílá své výplatní pasky manželovi. Mají společný účet a já teď přemýšlím, k čemu mu ta páska je. Jestli se neztratily nějalé peníze mezi podnikovým a jejich účtem?  Vím, že je to prkotina, ze mi do toho nic není, že bych měla přemýšlet nad podstatnějšími věcmi, ale stejně.

(P.S. Pana manžela považujeme všichni v práci za velmi zvláštního jedince, ale ona s ním vypadá spokojeně, takže to, co si myslíme není relevantní.)

​Rozesílám výplatní pásky i mzdy v několika firmách. Většina lidí mají vlastní maily i účty, ale někteří je buď nemají, nebo si i přes vlastnictví osobního mailu a účtu přejí zasílat na mail či účet partnera/partnerky. Některé znám osobně, protože jsou to třeba vedoucí, kteří mi chystají podklady pro mzdy, tak občas proběhne nějaký ten smalltalk a není v tom nic jiného, než že ten partner buď drží úplně rodinnou kasu a mají peníze na jedné hromadě nebo dělá to papírování v rodině apod. Nehledala bych za tím nic zvláštního, pokud by k tomu nebyly další varovné signály.

Někdo vede ty domácí účty velmi detailně, archivují si opravdu všechno a dnes i v té elektronické podobě. Občas se stydím. Jako účetní nemám domácí agendu tak pečlivě, detailně a tolik let zpětně vedenou jako někteří lidé, kteří nemají s účetnictvím nic společného.

Výplatní pásky si moji rodiče ukládali na jedno místo společně. A já svoje pásky jsem si po jejich vzoru taky ukládala, dokud jsem byla zaměstnaná.

Offline Mrs.Robinson
581 příspěvků moje polička 13. dubna 2026 16:07

Asi blbý dotaz, ale k čemu jsou archivované výplatní pásky? Asi jsem je nikdy zpětně nepotřebovala

Offline notna
9168 příspěvků moje polička 13. dubna 2026 16:12

Mrs.Robinson Po té, co dostaneš v zaměstnání ELDZ a potvrzení příjmů nebo provedené roční zúčtování, tak už k ničemu.

Offline notna
9168 příspěvků moje polička 13. dubna 2026 16:13

Mrs.Robinson Někdy vyžadují banky nebo jiné fin.instituce pro posuzování bonity 3-6 výplatních pásek za poslední měsíce.

Offline DruI
5453 příspěvků moje polička 13. dubna 2026 18:41

Mrs.Robinson Pro dobrý pocit, že je mám, ačkoli se do nich pravděpodobně už nikdy nepodívám ;o) Ale teda zpětně se občas ze zvědavosti třeba rok zpátky dívám, abych si něco porovnala.

Online dzizisketa
8810 příspěvků moje polička 14. dubna 2026 08:45

Mně chodí výplatnice elektronicky, jak v zaměstnání, tak na brigádě. Ani k jedněm neznám své heslo

Online viktorka_od splavu
48963 příspěvků moje polička 14. dubna 2026 08:54
Online Karja
43895 příspěvků moje polička 14. dubna 2026 09:07

dzizisketa Fakt jo? to já se na to koukám, taky tam navíc je třeba dovolená, že jo, kolik zbývá, jinde se mi to nezobrazí:D

48963 příspěvků moje polička 14. dubna 2026 10:36

Karja ja mam aplikaci kde vidim tu dovolenou apod, ale ten listek cely, co by sel asi vytisknout, prijde mailem zaheslovany:-)

Online Karja
43895 příspěvků moje polička 14. dubna 2026 10:51

viktorka_od splavu jj, ano, mně to tak taky chodí zaheslované, heslo teda znám, protože jinde ty informace nemám:D:D:D Možná šéfovi taky navrhnu, at nám udělá aplikaci s kolážema jako má bankovnictví George, at tam vidíme ten rust:D:D:D:D:

48963 příspěvků moje polička 14. dubna 2026 11:08

Karja to bych teda ani nepotrebovala!

Online Evaeva
příspěvků moje polička 14. dubna 2026 11:39
Offline notna
9168 příspěvků moje polička 14. dubna 2026 13:58

Lidi, čtěte ty výplatní pásky! Mzdovka je taky jenom člověk a může tam být chyba a zbytečně můžete přicházet o peníze nebo dny dovolené.

Offline continuity
41944 příspěvků moje polička 14. dubna 2026 14:39

notnapoté, co lidi psali, že klidně ze společného účtu kupují dárky, protože tam stejně ani jeden nekoukaji, tak ja uz se nedivím ničemu.

Offline DruI
5453 příspěvků moje polička 14. dubna 2026 14:48

notna no, oni těm výplatním páskám lidi dost často prostě nerozumí, no :o)

Viz můj muž, který, když jsem se ty jednotlivé řádky snažila vysvětlit, na mě koukal jako bych mluvila čínsky.

Online Karja
43895 příspěvků moje polička 14. dubna 2026 14:56

notna No však:D

continuity Nám ted vehementně tvrdil jeden známý, jak si jeho přítelkyně vzala pujčku a když jsme se ptali, jak to chtěla jako splatit tu pujčku, tak prý z jeho učtu, že k němu měla přístup a on pak až někdy zpětně zjistil, že mu tam peníze mizí. Taky jsem říkala sambovi, co je to za blbost, v dnešní době u mladého člověka, že mu z běžného učtu, na který mu chodí výplata, mizí peníze a on si toho nevšimne v prvním měsíci. To je pro mě uplně nonsens, že se nepodíváš do toho výpisu, nebyl to OSVČ nebo tak, aby tam měl nějaké třeba platby související s prací, normální běžný učet na rodinné a osobní věci, žádnej 200položkovej přehled to fakt nebude. Takže jsem si říkala, že trochu kecá se snahou jí očernit, ale možná je to pravda, možná jsou fakt lidi, co do účtu nekoukají:D

Online Karja
43895 příspěvků moje polička 14. dubna 2026 15:00

DruI Tak ty základní věci, jako hrubá, odměny, stravenky, dovolená, jetsli to dává smysl za ten minulý měsíc se dá zvládnout projet snad všem;)

Offline notna
9168 příspěvků moje polička 14. dubna 2026 15:10

DruI To říkám pořád, že finanční gramotnost se má lépe vyučovat už na základce.  Zrovna mzda není žádná raketová věda. A kvůli brigádám by bylo dobrý to v té devítce probrat. 
A potom klidně i na střední, na učňáku, aby věděli, když budou nastupovat do pracovních poměrů. Včetně základu právních věcí týkající se zaměstnání.